Go Back   MacRumors Forums > News and Article Discussion > Mac Blog Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Dec 18, 2012, 04:10 AM   #126
louis.b
Banned
 
Join Date: Jun 2012
Location: Sydney
So I brought my Macbook Pro to the Apple Genius bar for repair today and out of all the issues I had was the battery health. According to the iStat menu my battery health is down to 89% after less than 6 months. When I notified the Genius guy he dismissed the app saying it "means nothing" since it's a third party app. I was speechless.
louis.b is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 18, 2012, 11:58 AM   #127
Raunien
macrumors regular
 
Join Date: Aug 2011
There is a major bug with 2012 classic MBP's where setting the fan speed to a preset doesn't change numbers on the bar (where you can drag to set value).

Also when you put the computer to sleep and wake, the number gets reset to default.

Please fix this

Last edited by Raunien; Dec 18, 2012 at 03:01 PM.
Raunien is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 18, 2012, 10:55 PM   #128
benthewraith
macrumors 68030
 
benthewraith's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Miami, FL
Send a message via AIM to benthewraith Send a message via MSN to benthewraith
Quote:
Originally Posted by louis.b View Post
So I brought my Macbook Pro to the Apple Genius bar for repair today and out of all the issues I had was the battery health. According to the iStat menu my battery health is down to 89% after less than 6 months. When I notified the Genius guy he dismissed the app saying it "means nothing" since it's a third party app. I was speechless.
Depending on how you're using the battery, that may or may not be a sign of bad battery. If you're charging it and running it down everyday. Still, he should have at least tested the battery with the tools provided rather than dismiss it outright.
__________________
Late-2013 13" rMBP, 2.4GHz, 8 GB RAM 250GB SSD; iPhone 5C 16GB
benthewraith is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 19, 2012, 12:54 AM   #129
Bjango
macrumors member
 
Join Date: Jan 2011
Quote:
Originally Posted by louis.b View Post
So I brought my Macbook Pro to the Apple Genius bar for repair today and out of all the issues I had was the battery health. According to the iStat menu my battery health is down to 89% after less than 6 months. When I notified the Genius guy he dismissed the app saying it "means nothing" since it's a third party app. I was speechless.
“Battery Health” is simply a comparison between the advertised capacity and reported capacity by OS X. Maybe if you mention it like that they may have a harder time of shooting you down?

System profiler will give you some of the info. I think “Full Charge Capacity (mAh): 6262” shows you the current full capacity for the battery, so you'd have to find a source from Apple for the manufacturer's potential and you could give them the health using their own tools. (Please note that I'm the designer on the project, which is why I said “I think”.)

Quote:
Originally Posted by Raunien View Post
There is a major bug with 2012 classic MBP's where setting the fan speed to a preset doesn't change numbers on the bar (where you can drag to set value).

Also when you put the computer to sleep and wake, the number gets reset to default.
Thanks. Fan settings not sticking sometimes on wake from sleep is something we're looking into.
Bjango is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 19, 2012, 02:31 AM   #130
cvs
macrumors member
 
Join Date: Feb 2011
Quote:
Originally Posted by Bjango View Post
We'll definitely consider it.
Hi, also upgraded to new version without knowing this issue.
Yes, please provide an option asap to disable this, no need for the SSD to have this load.

Until then, if there is a workaround by editing the preferences or whatever, can you please provide it?
cvs is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 19, 2012, 07:59 PM   #131
Bjango
macrumors member
 
Join Date: Jan 2011
Quote:
Originally Posted by cvs View Post
Yes, please provide an option asap to disable this, no need for the SSD to have this load.

Until then, if there is a workaround by editing the preferences or whatever, can you please provide it?
There's no current workaround but we're looking into ways to make it better.
Bjango is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 20, 2012, 06:27 AM   #132
Concorde Rules
macrumors 68000
 
Join Date: Sep 2007
Quote:
Originally Posted by Bjango View Post
There's no current workaround but we're looking into ways to make it better.
Cache data for writes every 1/5/10/30/60 minutes?
Concorde Rules is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 20, 2012, 06:46 PM   #133
GIZBUG
macrumors 6502a
 
Join Date: Oct 2006
Location: Chicago, IL
4.03 out now I see?

18 December 2012
Fixed an issue where items wouldn’t update.
Improved download & upload order to be more consistent in the Combined item.
Improved selected state for menubar icons.
Improved some menubar icons.
Fixed an issue where where the world clocks list didn’t display correctly.
Fixed an issue with processes not displaying.
__________________
@JBoDEAN

2011 13'' MB Air || 64GB Iphone 6 (T-Mobile) ||
Ipad (3rd Generation) || Windows 8.1 Pro Desktop
GIZBUG is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 21, 2012, 12:29 PM   #134
Badagri
macrumors regular
 
Join Date: Aug 2012
What was the reason for the widgets being discontinued? or was there one? I can only assume it's because of the term "apps"? since widgets don't make money.

Even when it was under the name iSlayer I was kind of disappointed since I keep my menu bar cluttered free of unnecessary menu items. Diehard dashboard user, sadly.
Badagri is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 26, 2012, 09:02 PM   #135
stevelam
macrumors 65816
 
Join Date: Nov 2010
bought istat 3 not too long ago and was completely fine with it on my rmbp. upgraded to istat 4 to support the devs. thanks!

one comment: i think theres an overusage of gradients in this version. I definitely prefer a much more minimal look to it. for example im definitely not a fan of those blue gradient bars.
stevelam is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 30, 2012, 11:00 PM   #136
Bjango
macrumors member
 
Join Date: Jan 2011
Quote:
Originally Posted by Badagri View Post
What was the reason for the widgets being discontinued? or was there one? I can only assume it's because of the term "apps"? since widgets don't make money.
There's many reasons. Apple seem to not consider widgets as first class Mac software — widgets can't be sold on the Mac App Store. Dashboard has also been moved around a bit and it seems possible that it will go away in the next major OS X update or so. It's a shame, but that seems like the reality.

And yep, we had lots of downloads of iStat Pro, plus it ended up taking a huge amount of effort to maintain. The hosting alone was costing us a small fortune.

We love that so many people used the widget, but something had to give eventually.

Quote:
Originally Posted by Badagri View Post
Even when it was under the name iSlayer I was kind of disappointed since I keep my menu bar cluttered free of unnecessary menu items. Diehard dashboard user, sadly.
iStat Menus has a feature to combine many menus into one. So if you use iStat Menus for your clock, then you don't need to sacrifice any menubar space.

Quote:
Originally Posted by stevelam View Post
bought istat 3 not too long ago and was completely fine with it on my rmbp. upgraded to istat 4 to support the devs. thanks!
Thank you. We really appreciate it. I hope the new Retina graphics in iStat Menus 4 look nice on your Retina MacBook Pro.

Quote:
Originally Posted by stevelam View Post
one comment: i think theres an overusage of gradients in this version. I definitely prefer a much more minimal look to it. for example im definitely not a fan of those blue gradient bars.
Ok. Thanks for the feedback. We'll definitely keep tweaking things as iStat Menus 4 updates roll out.
Bjango is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 30, 2012, 11:18 PM   #137
wharzhee
Banned
 
Join Date: Apr 2010
Location: texas
It would be nice if this is available on the Mac App Store
wharzhee is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 31, 2012, 02:50 AM   #138
Blaine
macrumors 6502a
 
Blaine's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Abilene TX
Quote:
Originally Posted by wharzhee View Post
It would be nice if this is available on the Mac App Store
I definitely agree
Blaine is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 31, 2012, 07:10 AM   #139
JoelBC
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2012
I suppose that I am in the minority as I much prefer the widget as I find that I do not need the iStat information on a regular basis but when I do need it I like to have it available.

I suppose that this could be addressed by the ability to close / open the application without having to turn the slider / toggle for each item off / on...any thoughts of adding this?

I would also like to see simplified information options.

Thanks,


Joel
JoelBC is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 31, 2012, 08:13 AM   #140
benthewraith
macrumors 68030
 
benthewraith's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Miami, FL
Send a message via AIM to benthewraith Send a message via MSN to benthewraith
Quote:
Originally Posted by wharzhee View Post
It would be nice if this is available on the Mac App Store
I don't think it can be because of sandboxing issues.
__________________
Late-2013 13" rMBP, 2.4GHz, 8 GB RAM 250GB SSD; iPhone 5C 16GB
benthewraith is offline   0 Reply With Quote
Old Dec 31, 2012, 08:23 AM   #141
wharzhee
Banned
 
Join Date: Apr 2010
Location: texas
Quote:
Originally Posted by benthewraith View Post
I don't think it can be because of sandboxing issues.
oo. thanks for the insight.
wharzhee is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 1, 2013, 07:06 AM   #142
Bjango
macrumors member
 
Join Date: Jan 2011
Quote:
Originally Posted by benthewraith View Post
I don't think it can be because of sandboxing issues.
Yeah, sandboxing, private APIs for the menu items (we use the kind that can be reordered and positioned just to the left of the Spotlight icon), plus many, many other reasons. iStat Menus would be totally different and worse if it was on the Mac App Store. That's fine and Apple have very good reasons for their guidelines, but it means we have to exist via web download only.

Quote:
Originally Posted by JoelBC View Post
I suppose that this could be addressed by the ability to close / open the application without having to turn the slider / toggle for each item off / on...any thoughts of adding this?
We have a way to combine many things under one menubar item, saving lots of space, but keeping quick access to all the stats you might want. Does that sound like what you're after?



Quote:
Originally Posted by JoelBC View Post
I would also like to see simplified information options.
Many of the dropdown menus can have sections disabled or things combined to save space or simplify how things are show. There's quite a lot shown in iStat Menus and there's quite a few options... we try to keep things as streamlined as possible, but most people use iStat Menus because they want to see what's going on. It's a balancing act — we want to show as much as possible without going overboard.
Bjango is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 1, 2013, 09:44 AM   #143
JoelBC
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2012
Quote:
Originally Posted by Bjango View Post
We have a way to combine many things under one menubar item, saving lots of space, but keeping quick access to all the stats you might want. Does that sound like what you're after?

Image



Many of the dropdown menus can have sections disabled or things combined to save space or simplify how things are show. There's quite a lot shown in iStat Menus and there's quite a few options... we try to keep things as streamlined as possible, but most people use iStat Menus because they want to see what's going on. It's a balancing act — we want to show as much as possible without going overboard.
Bjango:

Appreciate the response and apologize for not spending more time on configuring the application...that said, would you be so kind as to PM me or post how to simply the information and look as posted herein to get me started so that I can / will try iStat 4 once again.

With much thanks,


Joel
JoelBC is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 1, 2013, 10:11 AM   #144
Ledgem
macrumors 6502a
 
Ledgem's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Northeast USA
Quote:
Originally Posted by Badagri View Post
Even when it was under the name iSlayer I was kind of disappointed since I keep my menu bar cluttered free of unnecessary menu items. Diehard dashboard user, sadly.
I feel similarly. iStat has a "combined" option to reduce menubar clutter, but I don't use it. Instead, I use Bartender (which anyone who hates menubar clutter would probably appreciate). It basically acts as a second menubar that you can bring up and dismiss by a click or hotkey, and you can choose what goes into that secondary menu bar. In my case, I have two "critical" iStat Menu items in my primary bar, and almost everything else is loaded into the Bartender bar (along with a host of other application icons that take up space on the menubar). I can highly recommend it.

Quote:
Originally Posted by Bjango View Post
There's many reasons. Apple seem to not consider widgets as first class Mac software — widgets can't be sold on the Mac App Store. Dashboard has also been moved around a bit and it seems possible that it will go away in the next major OS X update or so. It's a shame, but that seems like the reality.
I still use the Dashboard for weather and occasionally for iStat (out of habit), but it does seem like it's getting neglected. Perhaps most telling is Apple's change in keyboard layouts, where the F4 key on newer computers activates Launchpad (and has a new icon) instead of Dashboard.
Ledgem is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 1, 2013, 08:25 PM   #145
Blaine
macrumors 6502a
 
Blaine's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Abilene TX
Any way to turn off individual things in the drop down menus?

For example, I use everything combined into one icon on the menu bar. When I hover over the temperatures, I don't need 90% of all the temps that are shown. How can I pick which information is shown, so that I can hide unneeded info.
Blaine is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 2, 2013, 04:32 AM   #146
Bjango
macrumors member
 
Join Date: Jan 2011
Quote:
Originally Posted by JoelBC View Post
would you be so kind as to PM me or post how to simply the information and look as posted herein to get me started so that I can / will try iStat 4 once again.
Sure. Which info do you want to hide? iStat Menus is a big app that shows a lot of info! Not everything can be hidden, but where sensible we try to provide options to do so.

There are some situations where we do need to find smart ways to add the ability to hide some things though — please see below for one such example.

Quote:
Originally Posted by Blaine View Post
When I hover over the temperatures, I don't need 90% of all the temps that are shown. How can I pick which information is shown, so that I can hide unneeded info.
That's not currently possible in iStat Menus 4, unfortunately. If we can think of a smart way to add it, we will.

Quote:
Originally Posted by Ledgem View Post
Perhaps most telling is Apple's change in keyboard layouts, where the F4 key on newer computers activates Launchpad (and has a new icon) instead of Dashboard.
Yeah, it seems like a clear indication of the future of OS X and Dashboard.
Bjango is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 2, 2013, 05:46 AM   #147
JoelBC
macrumors 6502
 
Join Date: Jun 2012
Quote:
Originally Posted by Bjango View Post
Sure. Which info do you want to hide? iStat Menus is a big app that shows a lot of info! Not everything can be hidden, but where sensible we try to provide options to do so.

There are some situations where we do need to find smart ways to add the ability to hide some things though — please see below for one such example.
Let's start with a look / layout similar to that shown in *POST 142" of this thread which I can / will expand on from there...

I - like Blaine - i) do not need the amount of detail on a daily / regular basis but ii) do want the ability to dig down when necessary [i.e. something is not working properly].

Thanks,


Joel

Last edited by JoelBC; Jan 2, 2013 at 05:55 AM.
JoelBC is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 2, 2013, 05:52 AM   #148
TouchArchive
macrumors member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Israel
 
Quote:
Originally Posted by wharzhee View Post
It would be nice if this is available on the Mac App Store
Quote:
Originally Posted by Blaine View Post
I definitely agree
Quote:
Originally Posted by benthewraith View Post
I don't think it can be because of sandboxing issues.
Quote:
Originally Posted by JoelBC View Post
Let's start with a look / layout similar to that shown in *POST 142" of this thread which I can / will expend on from there...

I - like Blaine - i) do not need the amount of detail on a daily / regular basis but ii) do want the ability to dig down when necessary [i.e. something is not working properly].

Thanks,


Joel
Not chance to see on Mac App Store,Apple not agree to make changes
__________________
Join our staff just PM me.
: apple: iPhone 5 16GB Black
: apple: iPad 2 16GB WiFi Black
: apple: MacBook Air 13' mid2012
TouchArchive is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 2, 2013, 05:38 PM   #149
Gaelic2
macrumors 6502
 
Join Date: Aug 2007
Location: Mountains of N. California
Quote:
Originally Posted by oneMadRssn View Post
iStat Pro for Dashboard is gone, no more. You can find a few thread on if here, one thread has been updating it and fixing some of the incompatibilities it has with Mountain Lion, but overall, its donezo.
I have a new iMac 21.5 and moved iStatPro over from my older Mac, an early 2009 24" model. It is still working well. I see no need to buy one when this one (free) still does the job.
Gaelic2 is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 3, 2013, 11:56 AM   #150
Concorde Rules
macrumors 68000
 
Join Date: Sep 2007
Sad to say but I've gone back to 3 and my what a relief.

Sorry but 4 needs some work to bring it up to what 3 was at

I'll keep 4 on my MBP for the moment tho
Concorde Rules is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > News and Article Discussion > Mac Blog Discussion

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
iStat Menus Does it Do Anything? augustya Mac Applications and Mac App Store 22 Jan 18, 2014 12:33 AM
islayer gone (as is istat pro) - istat menus sold maflynn Mac Applications and Mac App Store 7 Dec 18, 2013 08:58 PM
iStat Menus dasx Mac Applications and Mac App Store 20 May 23, 2013 05:33 PM
iStat Menus The DRis Mac Applications and Mac App Store 0 Nov 29, 2012 10:10 PM
istat menus Dobbs2 Mac Applications and Mac App Store 3 Sep 14, 2012 12:41 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 07:38 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps

Mobile Version | Fixed | Fluid | Fluid HD
Copyright 2002-2013, MacRumors.com, LLC