Go Back   MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old Oct 10, 2007, 08:50 AM   #1
clayk
macrumors member
 
Join Date: Jun 2007
"stuck" sending mail

My iPhone seems to be stuck sending an email. The status at the bottom of the screen says "Sending 1 of 1". The progress bar is at the end but the message does not go away. The result is that I cannot send or receive any mail.

I thought the logical thing to do was to delete the email, or at least see what it was, in the outbox, but there does not seem to be an outbox.

Reset does not help and I am it happens on wifi and Edge.

Anyone seen this or have a solution?

Thanks.

Clay
clayk is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 10, 2007, 12:06 PM   #2
chr1s60
macrumors 65816
 
Join Date: Jul 2007
Location: California
Have you connected it to your computer at all? This might get rid of it by making the phone sync. If you have done a reset and connected it to your computer and still nothing has worked I guess all that is left is to restore your phone.
__________________
15" MacBook Pro - iPad - White iPad mini - iPod Classic - iPod Shuffle - iPod Nano - White/Silver iPhone 5
chr1s60 is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 10, 2007, 12:23 PM   #3
unity
macrumors 6502a
 
Join Date: Sep 2005
Location: Green Bay, WI
East fix. Well, it should be... Go into mail and then hold the home button down until the springboard appears. You have force-quit Mail and its services. Open mail back up and it should resend it or uf it did actually go out, send nothing.
unity is offline   1 Reply With Quote
Old Oct 10, 2007, 06:34 PM   #4
MarkW19
macrumors 65816
 
Join Date: Sep 2002
Location: Surrey, UK
I've had this a LOT on my iPhone, in fact this last week it's been practically every time I've tried to send mail, both over wifi and Edge/GPRS.

Curiously, while it's sending, making a phone call makes it send straight away as soon as the call connects (I get the swoosh sent mail sound).

Tried force quitting, resetting etc., and it's still the same.

Can anyone suggest anything?
MarkW19 is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 12, 2007, 12:03 PM   #5
rnwjr
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2007
I am having the same issues starting today with sending a message!
rnwjr is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 12, 2007, 03:52 PM   #6
MikhailT
macrumors 68040
 
Join Date: Nov 2007
Quote:
Originally Posted by rnwjr View Post
I am having the same issues starting today with sending a message!

Same here, I never had this issue for the last two months, and now it just appeared as an issue today.

Resetting, full restore, forcequit does not work for me.
MikhailT is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 14, 2007, 03:16 PM   #7
MikhailT
macrumors 68040
 
Join Date: Nov 2007
Quote:
Originally Posted by MikhailT View Post
Same here, I never had this issue for the last two months, and now it just appeared as an issue today.

Resetting, full restore, forcequit does not work for me.

Fixed the problem, I had two email accounts. The outbox appeared in the first mailbox (even if i was sending the email from second mailbox) and I think Mail got confused on which smtp server to send it thru and thus the stuck email came up. I was able to go into the outbox to delete it.
MikhailT is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 18, 2008, 11:53 AM   #8
cgmpowers
macrumors regular
 
Join Date: Mar 2002
Send a message via AIM to cgmpowers Send a message via Yahoo to cgmpowers
iTouch also had this problem...

I have an iTouch and just had this problem too..

Thanks for the fix, holding the home button reset it and its fine for now..

Chris
cgmpowers is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 20, 2008, 11:30 AM   #9
kiviuq
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2008
email problems

just recently got an iphone , unlocked to work in canada. I can't access email won't send or receive. put in configurations , still nothing . can anybody help? G
kiviuq is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 18, 2009, 09:31 AM   #10
dzanter
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2009
Lightbulb

Quote:
Originally Posted by clayk View Post
My iPhone seems to be stuck sending an email. The status at the bottom of the screen says "Sending 1 of 1". The progress bar is at the end but the message does not go away. The result is that I cannot send or receive any mail.

I thought the logical thing to do was to delete the email, or at least see what it was, in the outbox, but there does not seem to be an outbox.

Reset does not help and I am it happens on wifi and Edge.

Anyone seen this or have a solution?

Thanks.

Clay
I had the same problem where my email was stuck and there was no Outbox.

One way I found to get out of it. I turned on airplane mode. Sent a new email. Now I can see my outbox; Then I deleted both of the emails from the outbox, and turned airplane mode off.
dzanter is offline   1 Reply With Quote
Old Aug 18, 2009, 09:49 AM   #11
iFerd
macrumors 6502a
 
Join Date: Jul 2007
Since OS 3.0 came out, I can no longer cause Mail to force quit by holding the home button. In fact, it doesn't look like I can get any app to force quit in that manner.

Anyone else? Maybe I need to restore the device...

Edit: I just went to the Apple discussion forum, where I found a post that says that with the introduction of OS 3.0, the method to force quit an application has changed, Hold down the sleep button until the red slider appears. Release the sleep button and then hold down the home button. This works to force quit, for me at least. Is this news only to me? Everyone else knew about the change?? It turns out that this is on page 46 of the latest version of the manual. Apple doesn't do much to help those of us who update our firmware. They could have included this in a release notes document.

Last edited by iFerd; Aug 18, 2009 at 10:15 AM.
iFerd is offline   1 Reply With Quote
Old Aug 18, 2009, 09:54 AM   #12
maflynn
Moderator
 
maflynn's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: Boston
This happens quite a lot with my wife's 3G phone since it got upgraded to 3.0.

It never happens to mine (3GS) aside from the different model types, she does have a lot of email accounts defined and hardly syncs her phone with the computer.

Forcing quitting seems to handle it, but I'll see if syncing the phone on a regular basis resolves it as well.
__________________
~Mike Flynn
maflynn is online now   0 Reply With Quote
Old Aug 18, 2009, 10:38 AM   #13
npep
macrumors member
 
Join Date: May 2007
I have had the same issue and have just ignored it until I saw this post. I put my phone in airplane mode. Created an email and sent it. Made sure it was in the outbox and turned airplane mode off. The email sent and the "1 unsent email message" has disappeared from the bottom of the mail screen.

Like I said, it was an annoyance, but I am now glad it is gone.

Thanks guys!
__________________
2.4 MBP 15" i5 4gb Ram 640gb upgraded HD
npep is offline   0 Reply With Quote
Old Jan 23, 2010, 01:14 PM   #14
KenIam
macrumors newbie
 
Join Date: Jan 2010
Turn off wifi, use 3g and one mail account.

Was just having the same problem sending a three word email reply. Stuck sending. I have a wifi and 3g connection and 3 email accounts. I tried solutions posted here with no luck. Looked in iphone manual of all places and found a possible solution. It suggested turning off wifi under settings, in order to use 3g only. Did so and email went. I tried another test email and it went instantly. But, at that time I had only one email account turned on. I turned on another account to receive the test email and turned wifi back on and tried another test. Locked up again. Had to turn off phone, turn off wifi, turn off all but one email account and leave only in 3g. Tried another test. Went instantly. Turned 3g off and wifi on. Tried another test. Locked up.
Turned wifi off and 3g on. As soon as I went into mail the test message sent.

Solution in my case for lock up in sending mode seems to be: Have only one email account on and use 3g.
KenIam is offline   0 Reply With Quote
Old Feb 27, 2010, 06:40 AM   #15
sam20ae
macrumors newbie
 
Join Date: Feb 2010
1-Turn off the phone by pressing the on/off bottom for 3-5 sec
2- Slide the to power off -the phone will be off now
3-Turn the phone on, by pressing the on/off bottom again
The problem solved
sam20ae is offline   1 Reply With Quote
Old Apr 19, 2010, 08:00 AM   #16
jasontoddrockey
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2010
stuck on send

Quote:
Originally Posted by unity View Post
East fix. Well, it should be... Go into mail and then hold the home button down until the springboard appears. You have force-quit Mail and its services. Open mail back up and it should resend it or uf it did actually go out, send nothing.
Hello Unity, when you enter mail application and hold the home button the voice recognition application starts.....what springboard are you refering too? I also have the problem and our company is using exchange to sink with phones. Since dowloading the new Itunes application my Iphone will not sink either. Working with apple to fix the last days. please explain further if you would be so kind.
jasontoddrockey is offline   0 Reply With Quote
Old Apr 28, 2010, 09:53 AM   #17
-aggie-
macrumors Demi-God
 
-aggie-'s Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Where bunnies are welcome.
Quote:
Originally Posted by cameron-jones View Post
This also happened to me. i took it to a phone shop called gadgetsfx. They sorted it out right in front of me! I asked them how much it cost and to my suprise they said it was free of charge!!! I was like really??

This is their website: www.gadgetsfix.com:) they fix phones, laptops and much more!!!
Problem is they're only in England.
__________________
Google with site:macrumors.com as a parameter.
DFU Mode
-aggie- is offline   0 Reply With Quote
Old Jul 28, 2010, 08:38 AM   #18
pentimento
macrumors newbie
 
Join Date: Mar 2009
Quote:
Originally Posted by dzanter View Post
I had the same problem where my email was stuck and there was no Outbox.

One way I found to get out of it. I turned on airplane mode. Sent a new email. Now I can see my outbox; Then I deleted both of the emails from the outbox, and turned airplane mode off.
Thank you so much for this post. I have had an email stuck sending for several days on my iPad imap account. Finally able to delete it!
pentimento is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 9, 2010, 01:49 PM   #19
quandmeme
macrumors newbie
 
Join Date: Nov 2006
Quote:
Originally Posted by pentimento View Post
Thank you so much for this post. I have had an email stuck sending for several days on my iPad imap account. Finally able to delete it!
Me too, this is what worked for me. Thanks for the Airplane mode fix.
quandmeme is offline   0 Reply With Quote
Old Aug 30, 2010, 04:35 AM   #20
Hummy
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2010
Location: London, United Kingdom
I've been using Google Sync (Microsoft Exchange Server) and recently added a regular Google IMAP account to sync my notes between my phone and email but this account seems to have been the culprit as soon as I deleted it, the messages in my Outbox made their way to wherever they needed to be.
Hummy is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 18, 2010, 12:59 PM   #21
AlfieJ
macrumors newbie
 
Join Date: Apr 2003
Location: Albuquerque, NM
Imap

This bug can be triggered by accounts marked as inactive. Try deleting the account and see what happens.

I found this out because I had an old GMail IMAP account on my iPhone that was set to an inactive state, and had the same stuck outbox problems. After deleting that inactive account all my stuck emails were sent immediately.
AlfieJ is offline   0 Reply With Quote
Old Oct 27, 2010, 11:25 PM   #22
mommysuch
macrumors newbie
 
Join Date: Oct 2010
3G outbound message with invalid e-address

Won't send important message due to invalid e-address, but won't identify which is problem and won't send to those with valid addresses. Very frustrating! Any brilliant suggestions?
mommysuch is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 29, 2010, 06:58 AM   #23
JazJon
macrumors newbie
 
Join Date: Aug 2008
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by AlfieJ View Post
This bug can be triggered by accounts marked as inactive. Try deleting the account and see what happens.

I found this out because I had an old GMail IMAP account on my iPhone that was set to an inactive state, and had the same stuck outbox problems. After deleting that inactive account all my stuck emails were sent immediately.
Thanks, same exact problem. (GMail IMAP inactive, primary GMail Exchange active) I deleted the unused IMAP account and now my mail sends every time.

It was so annoying thinking I sent someone an email only to discover it didnt send hours or days later. I'm back in action.
JazJon is offline   0 Reply With Quote
Old Nov 23, 2012, 12:22 AM   #24
oplix
macrumors 6502a
 
oplix's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Quote:
Originally Posted by npep View Post
I have had the same issue and have just ignored it until I saw this post. I put my phone in airplane mode. Created an email and sent it. Made sure it was in the outbox and turned airplane mode off. The email sent and the "1 unsent email message" has disappeared from the bottom of the mail screen.

Like I said, it was an annoyance, but I am now glad it is gone.

Thanks guys!
excellent post. Fixed the problem. Althought "created an email and sent it." part is not required.
__________________
iPhone 6 64GB Space Grey | iPhone 5 32GB White JB | Mid-2010 13" Macbook Pro | Apple TV 2g JB | 2500k GTX 680 SLI | Asus UX31LA Ultrabook
oplix is offline   0 Reply With Quote

Reply
MacRumors Forums > iPhone, iPod and iPad > iPhone > iPhone Tips, Help and Troubleshooting

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sending to Address Book "Group" using Mail.app? reubs OS X Mavericks (10.9) 3 Dec 17, 2013 01:52 PM
Automator "Set desktop picture" stuck on "Fill Screen" rollandburn Mac Applications and Mac App Store 0 Oct 23, 2013 05:01 PM
Mail.app stuck on "Checking for Mail..."! jtrenda33 iPhone 7 Oct 29, 2012 01:51 AM
Mail.app stuck on "Checking for Mail..."! jtrenda33 iOS 6 1 Oct 29, 2012 01:26 AM
10.8.2 -- Duplicate Mail "Compose" Windows when following Share Sheet & "Mail to" ac3320 OS X 10.8 Mountain Lion 2 Aug 29, 2012 09:06 AM

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 07:37 AM.

Mac Rumors | Mac | iPhone | iPhone Game Reviews | iPhone Apps