10.6.7 Patch for Exotic ATI 4870 (4890 probably?)

Discussion in 'Mac Pro' started by Keita 1, Apr 1, 2011.

  1. Keita 1, Apr 1, 2011
    Last edited: Jun 16, 2011

    Keita 1 macrumors newbie

    Joined:
    Jul 31, 2009
    #1
    Sorry for the delay. The operating system check has been removed, since it does not appear that apple is working on 4870 drivers anymore. You can download it here. As usual for 4890 you can use netkas following this one to get quartz back. Goodluck
     
  2. rock13 macrumors newbie

    Joined:
    Apr 2, 2011
    #2
    Patch Didn't work

    MacPro 1,1

    ATI Radeon HD 4870 with Device ID 0x00009440

    I'm assuming this was the real patch and not a April Fools joke...

    Didn't have a problem with the previous several patches, but this one didn't work.
     
  3. Keita 1 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 31, 2009
    #3
    Alright, thanks for the heads up. I will take it down for a bit, and test it some more.
     
  4. temejin macrumors newbie

    Joined:
    May 6, 2009
    #4
    Your patch didn't work for me either
    2008 mac pro. 4890 sapphire

    Finally got QECI working using all ATI 1.6.26.31 kexts
    and ATIX2000GLDriver 1.6.10.32
    ATIX2000GA 1.6.10.32
    ATIX2000VADriver 1.6.10.32
    ATIX2000 1.6.10.32
    ATI4500Controller 1.6.10.32
    Zeus confirms as does EyeTV and DVDplayer.
     
  5. Keita 1, Apr 4, 2011
    Last edited: Apr 4, 2011

    Keita 1 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 31, 2009
    #5
    Alright I posted the updated patch in the link above and it should be ready to go.

    @temejin
    You may not need my patch but one of netkas only.

    UPDATE
    Sorry again, I accidentally linked to the old patch. The link has been updated.
     
  6. machound22 macrumors newbie

    Joined:
    Jul 26, 2010
    #6
    New Patch worked for me....

    Thanks very much, Keita. Your latest patched worked on my system with 10.6.7:

    MacPro 3,1
    Radeon HD 4870 1GB VRAM device 0x9440
    QECI working with 2 DVI displays.
     
  7. audio_inside macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2003
    Location:
    Boulder CO
    #7
    Also works for me after a fresh re-install of 10.6.7 (I had a terrible potpourri of patches that needed removing.) No additional drivers from netkas.

    Mac1,1
    XFX HD4870A ZWFC vC0 1GB device 0x9440
    QE/CI enabled
    OpenGL tests comparable to my old 10.6.4 installation.

    -Steve
     
  8. Spacemani macrumors newbie

    Joined:
    Jul 26, 2010
    #8
    Thanks Keita1! Your patch is the only one that works!
     
  9. eodp3 macrumors member

    Joined:
    Sep 6, 2006
    #9
    Thanks Keita.
    finally upgraded to 10.6.7
    Macpro 1,1 with 4870

    worked great!
     
  10. kragwood macrumors newbie

    Joined:
    Aug 15, 2010
    #10
    Thank you, thank you. I haven't had QE since 10.6.4; and no QE means no Keynote and Preview function. Perhaps you and Netkas can get together to make a unified solution.
     
  11. chuliton macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2010
    #11
    This patch worked for my Sapphire 4870 1GB GDDR5 (SKU# 11133-19-20R)

    Thank you, Keita!!!! :)
     
  12. jamesdstark macrumors newbie

    Joined:
    Apr 3, 2010
    #12
    Dual display

    Thanks for this, makes it easy. Dual monitors doesn't work with my 4870, is this normal? If I have two things plugged in (say DVI & VGA), each will only work when only one is plugged in. My DVI is dual-link, maybe that's part of the problem. DVI & HDMI combo also doesn't work, only individually.

    I'm on a Mac Pro 1,1, and I flashed my ATI 4870 card from instructions elsewhere on this forum, and used this patch after 10.6.7 update broke the display.
     
  13. audio_inside macrumors regular

    Joined:
    Oct 7, 2003
    Location:
    Boulder CO
    #13
    Exactly which mfg/model # is your card? Were dual displays working before 10.6.7+patch?

    -Steve
     
  14. spidey3 macrumors regular

    Joined:
    Jul 1, 2010
    #14
    Is there any reason to apply this to a MacPro1,1 with the Apple supplied ATI Radeon HD 4870 running OSX 10.6.7 ?

    Code:
        ATI Radeon HD 4870:
    
          Chipset Model: ATI Radeon HD 4870
          Type: GPU
          Bus: PCIe
          Slot: Slot-1
          PCIe Lane Width: x16
          VRAM (Total): 512 MB
          Vendor: ATI (0x1002)
          Device ID: 0x9440
          Revision ID: 0x0000
          ROM Revision: 113-B7710C-176
          EFI Driver Version: 01.00.318
     
  15. jamesdstark macrumors newbie

    Joined:
    Apr 3, 2010
    #15
    Well that was a pain I had to pull the card to identify it, seems to be the only way.
    It's a Sapphire Vapor-X HD4870 1G GDDR5 Sku 11133-16

    Catalyst control center says Device ID 9440, vendor 1002

    I didn't have both monitors before 1.6.7 to try. However when I boot my mac into WindowsXP, the card runs flawlessly. Both monitors work at the same time, and it even scales down my 2560x1600 display to show on the smaller screen (I wish OSX could do this). So certainly the hardware is capable.

    This is what System Profiler shows if it's any help:

    ATI Radeon HD 4870:

    Chipset Model: ATI Radeon HD 4870
    Type: GPU
    Bus: PCIe
    Slot: Slot-1
    PCIe Lane Width: x16
    VRAM (Total): 1024 MB
    Vendor: ATI (0x1002)
    Device ID: 0x9440
    Revision ID: 0x0000
    ROM Revision: 113-B7710C-176
    EFI Driver Version: 01.00.318
    Displays:
    DELL 3007WFP:
    Resolution: 2560 x 1600
    Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)
    Main Display: Yes
    Mirror: Off
    Online: Yes
    Rotation: Supported
    Display Connector:
    Status: No Display Connected

    Again my ROM is flashed so it displays the apple at bootup. Any ideas to try are appreciated.
     
  16. Keita 1 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 31, 2009
    #16
    Hi. For most (if not all) 4870's there is one dvi ports that is specifically for Dual-link DVI and the other ONLY supports single-link DVI. If you were looking at both DVI ports, the Dual DVI specific port would be the one on the right.


    Also, I do not believe the 4870(flashed ones anyway) could ever really support VGA monitors. Even when it was VGA -> DVI converterted it would still fail on the Mac OS X side of things. It is necessary that both monitors communicate via a DVI port for Mac OS X.
     
  17. Keita 1 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jul 31, 2009
    #17
    There should not be. The card worked fine on Mac 1,1. There may have been issues with the mini display port but I do not remember.
     
  18. apple_iBoy macrumors 6502a

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Location:
    Philadelphia, PA
    #18
    Just curious if there might be a 10.6.8 or Lion patch coming? =)
     
  19. Yorb macrumors newbie

    Yorb

    Joined:
    Nov 13, 2009
    Location:
    Raleigh, NC
    #19
    +1. pleeeeease? :D
     
  20. buddd macrumors newbie

    Joined:
    Jul 5, 2011
    #20
    What are the chances it will be working on this:

    Model Name: Mac Pro
    Model Identifier: MacPro1,1
    Processor Name: Dual-Core Intel Xeon
    Processor Speed: 2 GHz
    Number Of Processors: 2
    Total Number Of Cores: 4
    L2 Cache (per processor): 4 MB
    Memory: 4 GB
    Bus Speed: 1.33 GHz
    Boot ROM Version: MP11.005C.B08
    SMC Version (system): 1.7f10


    This is what displayed in PCI cards:

    ATI Radeon HD 4890:

    Chipset Model: ATI Radeon HD 4890
    Type: GPU
    Bus: PCIe
    Slot: Slot-2
    PCIe Lane Width: x1
    VRAM (Total): 1024 MB
    Vendor: ATI (0x1002)
    Device ID: 0x9460
    Revision ID: 0x0000
    ROM Revision: 113-B7710C-176
    EFI Driver Version: 01.00.318
    Displays:
    ASUS VH236H:
    Resolution: 1920 x 1080 @ 60 Hz
    Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)
    Display Serial Number: 94LMTF072691
    Main Display: Yes
    Mirror: Off
    Online: Yes
    Display Connector:
    Status: No Display Connected

    [​IMG]

    I'm experimenting with different roms, drives, patches right now and already got the card not working in Linux.
    Keita, what would be the better way to try in with your patch?

    Thanks!
     
  21. apple_iBoy macrumors 6502a

    Joined:
    Oct 28, 2003
    Location:
    Philadelphia, PA
    #21
    Hi Keita. I was wondering if 10.6.7 is the end of the line for these 4870s, or if your magic might work for 10.7?

    Your patches are the only thing that ever worked for my 4870 card (and I tried 'em all!).
     
  22. jamesdstark macrumors newbie

    Joined:
    Apr 3, 2010
    #22
    There is only one DVI port on the card, so that's irrelevant.
    Also I'm not really interested in the VGA port, but the HDMI port, which I've also tried without success.
     
  23. pixxelpusher macrumors member

    pixxelpusher

    Joined:
    Aug 1, 2011
    #23
  24. thehighlandway macrumors newbie

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Location:
    London
    #24
    Props and a request

    Hi Keita,

    I wanted to add my voice to the others by saying that your patches have been the only thing that consistently kept my 1GB Sapphire 4870 purring smoothly throughout all of the Snow Leopard changes. Now that Lion is out, I have it working on both monitors, but without QE/CI and I would greatly appreciate it if you saw your way to continue working your magic on Lion.

    I really appreciate what you do.

    All the best!
     

Share This Page