2.16GB useable RAM on Windows 7

Discussion in 'Windows, Linux & Others on the Mac' started by ZBoater, Sep 17, 2011.

  1. ZBoater, Sep 17, 2011
    Last edited: Sep 17, 2011

    ZBoater macrumors G3

    ZBoater

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Location:
    Sunny Florida
    #1
    I have a MBA 2011 (i7) with 4GB of RAM. I run Windows 7 on Bootcamp and also run Parallels. I booted native into Windows 7 and noticed I only have 2.16GB useable RAM. I am running the 32 bit version of Windows, but still, this seems low. I am running a Dell 3007WFP 30" display connected to a dual-link DVI adapter. Not sure if that has something to do with it. Any ideas?
     
  2. Quad5Ny macrumors 6502a

    Quad5Ny

    Joined:
    Sep 13, 2009
    Location:
    New York, USA
    #2
  3. maflynn Moderator

    maflynn

    Staff Member

    Joined:
    May 3, 2009
    Location:
    Boston
    #3
    Yup that's normal and as Quad5ny posted, windows only gives you 2gb
     
  4. ZBoater, Sep 18, 2011
    Last edited: Sep 18, 2011

    ZBoater thread starter macrumors G3

    ZBoater

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Location:
    Sunny Florida
    #4
    Thanks for the replies. I am aware of the 4GB limitation, and what eats into that. My point was that 1.84GB is excessive. I have other machines that show 3.2 or 3.5 useable. The MBA has integrated graphics, so I doubt it has 1GB of video memory. There is something unique to the MBA that is consuming too much memory.
     
  5. wfielder84246 macrumors member

    Joined:
    Feb 17, 2008
    Location:
    UK
    #5
    I have the same issue - I was aware that I wouldn't be able to access the full 4gb of Ram but thought I would at least get 3gb. OP have you managed to find whats eating the Ram when running Windows 7 on the MBA?
     
  6. ZBoater thread starter macrumors G3

    ZBoater

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Location:
    Sunny Florida
    #6
    Nope, have not found a good answer. Another Apple vs. Windows quirk I guess.
     

Share This Page