2,66 Ghz i7 MBP = 3.88 GB ??? WTF!!!

Discussion in 'MacBook Pro' started by EspressoLove, Aug 17, 2010.

  1. EspressoLove macrumors 6502

    EspressoLove

    Joined:
    Jun 29, 2007
    Location:
    Bay Area
    #1
    My completely stock i7 MBP reports I have 3.88 GB RAM available.
    I thought that (0.125 GB = 128 MB) is reserved for Intel's iGFX, and I left it at that.

    But recently I've tried OWC's 8 GB RAM (2x4GB) and it did report full 8 GB of RAM.
    What gives ?

    Do you guys (with i5/i7 MBPs + 4GB) have your RAM reported correctly ?

    P.S. start Activity Monitor.app, and click on System Memory tab on the bottom to get to this report/piechart.
     

    Attached Files:

  2. vbman213 macrumors 6502

    Joined:
    Apr 13, 2010
    #2

    Activity Monitor was updated to only show the amount of usable memory. You still have 4GB, the rest is shared with the Intel HD GPU
     
  3. DesmoPilot macrumors 65816

    Joined:
    Feb 18, 2008
  4. Macsavvytech macrumors 6502a

    Macsavvytech

    Joined:
    May 25, 2010
    #4
    The intel IGP takes 256MB so you would expect it to register 3.75GB but add a little for incorrect round.
    Mind You its prefect the way 4GB - 256MB = 3.88GB so i wonder but the IGP should use 256MB
     
  5. EspressoLove thread starter macrumors 6502

    EspressoLove

    Joined:
    Jun 29, 2007
    Location:
    Bay Area
    #5
    Yes I thought so as well.
    Then why with 8GB RAM it reports it in full ?

    (Sorry don't have a picture, maybe someone with 8GB installed would help ?)
     
  6. EspressoLove thread starter macrumors 6502

    EspressoLove

    Joined:
    Jun 29, 2007
    Location:
    Bay Area
    #6
    BTW why don't you guys post your RAM piecharts ?
    Let pictures talk as well :)
     
  7. puckhead193 macrumors G3

    puckhead193

    Joined:
    May 25, 2004
    Location:
    NY
    #7
    my mbp (see sig for specs; apple ram)
     

    Attached Files:

  8. Macsavvytech macrumors 6502a

    Macsavvytech

    Joined:
    May 25, 2010
    #8
    I don't know it is possible its it's a small glitch in activity monitor.
     
  9. EspressoLove thread starter macrumors 6502

    EspressoLove

    Joined:
    Jun 29, 2007
    Location:
    Bay Area
    #9
    Thanks, That's what I'm talking about (8 GB reporting straight)

    So you saying it glitches with my stock 4 GB installed?
    Then how it's not glitchy with 8 GB?
     
  10. Hisdem macrumors 6502a

    Hisdem

    Joined:
    Jul 3, 2010
    Location:
    Boca Raton, FL
    #10
    I don't have an i5 / i7 MBP, but if you take as standard that the Intel graphics take up only 128MB instead of 256, it does make sense. 4GB = 4096MB, so that - 128 = ~3.88GB. However, since 8GB = 8192MB, that - 128 does give nearly 8GB. However I don't understand why this happens. My 13 inch MBP shows 3.75GB but then I have the 256MB 320M.
     
  11. winninganthem macrumors 6502a

    winninganthem

    Joined:
    Jun 10, 2008
    #11
    My guess is that discrete graphics cards don't use your system RAM.
     

    Attached Files:

    • 4gb.gif
      4gb.gif
      File size:
      8 KB
      Views:
      32
  12. DesmoPilot macrumors 65816

    Joined:
    Feb 18, 2008
    #12
    Well of course not. They're discrete after all, not integrated.
     
  13. Macsavvytech macrumors 6502a

    Macsavvytech

    Joined:
    May 25, 2010
    #13
    The Discrete may not but all i5/i7 processors have a integrated processor in them this is very odd....
     
  14. Eddyisgreat macrumors 601

    Joined:
    Oct 24, 2007
    #14
    Activity monitor Sys Memory reporting = GB = 1024 MB

    Rest of snow leoh = GB = 1000 MB
     
  15. dr. shdw macrumors 6502a

    Joined:
    Aug 27, 2008
  16. Macsavvytech macrumors 6502a

    Macsavvytech

    Joined:
    May 25, 2010
    #16
    You missed my point Activity Monitor Should display 3.88GB, i don't know why it displays 8.00GB.
    Anyway it's normal mine display 3.88GB get over it
     
  17. Sneakz macrumors 65816

    Sneakz

    Joined:
    Jul 17, 2008
    Location:
    Toronto, Ontario, Canada
    #17
    The Intel HD Graphics use 288MB according to system profiler.
     
  18. I'mAMac macrumors 6502a

    I'mAMac

    Joined:
    Aug 28, 2006
    Location:
    In a Mac box
    #18
    Yeah OP just chill out this is completely normal. Both 8gb and 4gb are both being reported correctly as another poster explained above.
     
  19. penter macrumors 6502a

    penter

    Joined:
    Jun 15, 2006
  20. vant macrumors 65816

    Joined:
    Jul 1, 2009
    #20
    My guess is...

    Discrete turned on: Full RAM.

    Discrete turned off: -256MB RAM
     
  21. EspressoLove thread starter macrumors 6502

    EspressoLove

    Joined:
    Jun 29, 2007
    Location:
    Bay Area
    #21
    see for yourself
     

    Attached Files:

Share This Page