20" Alu iMac wont detect optical cable

Discussion in 'iMac' started by bostik, Dec 9, 2007.

  1. bostik macrumors newbie

    Joined:
    Dec 9, 2007
    #1
    Hi,
    maybe one of you guys have some solution to my problem?

    I cant seem to get my optical output working on my new (few months old)
    20" iMac, optical input works fine, but when i connect the cable to "line-out"
    port the system detects it as "headphones"... :(

    running 10.5.1 all updates installed.
    everything else is working fine.
     
  2. jf8 macrumors regular

    Joined:
    Aug 8, 2007
    #2
    I use the optical out in Windows Vista. It is not detected automatically in the audio control panel (as plugging in a regular connection would), and so I have to manually switch individual applications or set the default to optical output.
     
  3. bostik thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Dec 9, 2007
    #3
    problem is that i dont even get an option for optical/digital in the system..

    no red light and no sound.

    when i push the cable in it switches from "built in" to "headphones" in
    both "sound preferences" and "audio midi setup", and gives no option for optical/digital.
     
  4. Mindflux macrumors 68000

    Mindflux

    Joined:
    Oct 20, 2007
    Location:
    Austin
    #4
    mine does the same thing when plugging in external speakers.

    I asked about it and nobody knew.
     
  5. jzajenius macrumors newbie

    Joined:
    Dec 6, 2007
    #5

Share This Page