2007 iMac won't recognise boot USB drives...

Discussion in 'iMac' started by Nige321, Nov 22, 2013.

  1. Nige321 macrumors newbie

    Joined:
    May 6, 2013
    #1
    I have a mid 2007 iMac.

    I've created Mountain Lion and Mavericks USB boot drives on different USB sticks and neither will boot the iMac.

    They WILL boot my 2013 iMac and my 2010 MacBook Pro...

    The drives show up in the Contol Panel Startup Disk panel, but are not available when I boot using the Alt key...

    Any thoughts?

    Anyone!

    Chhers

    Nige
     
  2. hfg macrumors 68040

    hfg

    Joined:
    Dec 1, 2006
    Location:
    Cedar Rapids, IA. USA
    #2
    Try a PRAM reset, let it cycle through the "chime" 2 or three times before releasing the keys. Then try the boot manager again. PRAM reset seems to fix a lot of "boot problems".
     
  3. TyPod macrumors 68000

    TyPod

    Joined:
    Nov 2, 2006
    Location:
    And Yourself?
    #3
    PRAM is a good idea. Have you tried other USB ports on the iMac? I've re-installed ML on several 2007's using a USB drive with no problems.
     
  4. Nige321 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 6, 2013
    #4
    Mmmm

    Tried the PRAM reset (Twice) with no luck.
    ALso tried different USB ports.

    There seems to be occasional posts about this all over the net, with various machines and versions of OSX.

    Maybe try a third different USB drive...?
     
  5. stroked Suspended

    stroked

    Joined:
    May 3, 2010
  6. MyMac1976 macrumors 6502

    MyMac1976

    Joined:
    Apr 14, 2013
    #6
    Did you reintroduce them to one another? I know I don't recognize people or things I don't see often.
     
  7. Nige321 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 6, 2013
    #7
    Apple iMac "Core 2 Duo" 2.4 24-Inch (Al) Specs
    Identifiers: Mid-2007 - 24" - MA878LL - iMac7,1


    Well that's a help...
     
  8. Nige321 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 6, 2013
    #8
    What difference would that make?
     
  9. stroked Suspended

    stroked

    Joined:
    May 3, 2010
    #9
    All the difference. Google it.
     
  10. Nige321 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 6, 2013
    #10
    It must have, it's running Mountain Lion... Simply can't boot from a USB drive with ML on it... It can see it, it appears in the Startup Disk pane, but it doesn't boot...
     
  11. paukivbashne macrumors member

    Joined:
    Sep 16, 2012
    Location:
    Ukraine
    #11
    I'm experiencing (almost) same issue with latest 2013 iMac
    tried to install ML thru my usb stick that still works on everything except iMacs!!! ( i tried on 2012 model as well)
    it showed up in boot menu as "efi boot" but when i go for it it shows me crossed circle
    don't know what the hell does this means so i went with internet recovery (cmd+r) and installed it over internet
     

Share This Page