2016 MBP13 nTB Thunderbolt 3 20gb/s?

Discussion in 'MacBook Pro' started by MrX8503, Jan 18, 2017.

  1. MrX8503 macrumors 68020

    Joined:
    Sep 19, 2010
    #1
    Anyone get 20gb/s under Thunderbolt in system report? Shouldn't it say 40gb/s?
     
  2. keviig macrumors 6502

    Joined:
    Jun 7, 2012
    #2
    I suspect the 2 ports might be sharing 1 TB3 controller, hence the reduced bandwidth.
    That's the case for two of the four ports on the 13" tbMBP, so could be the same for the nTB.

    Edit: Getting 20 Gb/s on all my ports via system report on my 15" too, weird.
     
  3. MrX8503 thread starter macrumors 68020

    Joined:
    Sep 19, 2010
    #3
    That's weird. Well if yours say 20Gb/s too, then I guess that's normal behavior.
     
  4. theitsage macrumors 6502a

    Joined:
    Aug 28, 2005
    #4
    You need to attach a Thunderbolt 3 device for it to show 40 Gb/s 1x.
     
  5. keviig macrumors 6502

    Joined:
    Jun 7, 2012
    #5
    That must be it then! Mystery solved :D I don't have any TB3 devices yet, only USB C stuff (LG 4k) so can't test it myself.
     
  6. sidewinder macrumors 68020

    sidewinder

    Joined:
    Dec 10, 2008
    Location:
    Northern California
    #6
    Here are two images showing what I see on my System. Note that all Thunderbolt ports show 40 Gb/s except the port that has the ThunderBay 4 which is a Thunderbolt 2 device.

    Note: I disconnected the ThunderBay 4 so there were no devices plugged into the right side USB-C connectors and both Thunderbolt ports reported 40 Gb/s.
     

    Attached Files:

Share This Page