27" iMac i7 + Bootcamp and display driver crashing

Discussion in 'iMac' started by johnrs, Nov 18, 2009.

  1. johnrs macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 7, 2008
    Location:
    Nottingham - UK
    #1
    Sorry if this has already been posted. Spent the past 30 mins looking and could not see anything.

    Got myself a 27" iMac i7 which was delivered today.

    Been playing with it all day in OSX and initially installed Win7 but I the display driver keep crashing and I was getting artifacts on screen then the message saying that it had recovered successfully.

    Having read that Win7 was not fully supported I assumed that this was the problem so installed Vista, but got the same problem.

    Screen stalled, then goes blank for a second and then the error message in the task bar.

    I have just ran all the MS updates and also installed the latest GFX driver from ATI to see if that makes a difference.

    I have also just ran 3dmark06 and that ran OK but I was expecting the fans to kick in at some point

    Anyone else experienced anything like this

    Cheers
     
  2. taurapo macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
    #2
    I have this exact same problem on vista 64, sometimes the driver refuses to restart and results in a BSOD.

    the problem usualy presents itself when watching a movie, though it is yet to happen while playing games.
     
  3. johnrs thread starter macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 7, 2008
    Location:
    Nottingham - UK
    #3
    All i did was open control panel. 3dMark ran OK and I was expecting that to crash halfway through.

    I was starting to panic thinking that it was faulty :eek:

    Did not have much time to play after updating and running 3dmark so i will have another play tonight and see what happens
     
  4. cvjvs macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
    #4
    ati driver

    seems these guys had the same problem, hope that helps.

    HTML:
    http://www.pcpro.co.uk/blogs/2009/10/26/how-to-install-windows-7-onto-the-new-27in-imac/
     
  5. JohnKorn macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
    #5
    I bought a Blu-ray drive for my Imac27inch core i7 Expecting it to play in Snow leopard, it appears mac are to cheap to buy rights for us to play bluray so i figured surely 3rd party software out to play blu-rays right ? WRONG!

    Fine

    I installed the following os and versions

    Windows xp
    Windows Vista 32 /64
    Windows 7 32 / 64

    all suffer from video card Drive issues - driver issue

    However windows xp doesnt crash it does however display annoying colours pink / green lines ect.

    NOT HAPPY !
     
  6. taurapo macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
    #6
    i think might have found a solution,

    i went to http://www.driverheaven.net/modtool.php downloaded the program and followed the steps up until step 5

    after that i opened the device manager and
    1: rightclicked the "ATI Radeon HD 4850" device and selected "update driver software"
    2: chose the "browse my computer for driver software" option
    3: chose "let me pick from a list of device drivers on my computer" option
    4: clicked the "have disk" button and pointed it to the folder with the modified driver
    5: and let it install

    one reboot later and i have been able to watch a 2 hour movie in windows without a single driver crash (so far)

    hoped this helps someone out
     
  7. taurapo macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
    #7
    Unfortunately i just had it crash on me again so feel free to disregard my previous post
     
  8. JohnKorn macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
    #8
    yeah i tried that other day :( Sigh :(



    to later to get my money back ?
     
  9. johnrs thread starter macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 7, 2008
    Location:
    Nottingham - UK
    #9
    I have installed win7 again & installed the official ATI drivers but not really played with it to much (work and stuff getting in the way)

    Looking for a good temp monitor for windows 7 that will allow me to monitor CPU but more importantly the GPU as I wanted to see if it was over heating in windows.

    I used to get this problem when I had my PC and overclocked the graphics card just that little too much...

    If anyone know a good temp monitor that works in windows and can monitor both CPU & GPU could you post a link.

    Cheers
     
  10. taurapo macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
    #10
    ATI released new drivers a couple of days ago wich seem to work

    i uninstalled the "ATI Radeon HD 4850" drivers then installed the UNmodified new ones
    i also noticed new audio device drivers got installed named "ATI High Definition Audio Device" i disabled those drivers and rebooted.

    Been running rock solid ever since.

    and to the poster above me try http://www.almico.com/speedfan.php
     
  11. johnrs thread starter macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 7, 2008
    Location:
    Nottingham - UK
    #11
    they are the drivers that I have intsalled so I am hoping that they make a difference too.

    Just got to get the bloody wireless keyboard to work now..
     
  12. JohnKorn macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
  13. taurapo macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
  14. JohnKorn macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
  15. taurapo macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
    #15
    i have played some games on it (fallout 3, world of warcraft, killing floor) and have yet to run into any problem before, during or after gameplay.

    as far as i can tell my issue is fixed
     
  16. bulldogg80 macrumors member

    Joined:
    Sep 9, 2009
    #16
    hmm I have the same problem, i have only try in vista! the driver crash all the time. where do i find the UNmodified drivers?

    sorry my English! need your help!:apple:
     
  17. taurapo macrumors newbie

    Joined:
    Nov 19, 2009
    #17
  18. bulldogg80 macrumors member

    Joined:
    Sep 9, 2009
    #18
    Thanks! I have try it and it says Driver version 8.671.0.0 and driver date 2009-11-04 hmm sounds wrong, what is your version?
     
  19. SlappyWhite macrumors newbie

    Joined:
    Dec 4, 2009
    #19
    not working

    Same here. I downloaded the drivers from ATI's site and it clearly stated the date as 11/17/2009. Then after I've installed them it says the driver date is 2009-11-04 in Device Manager.

    Not only that but the "new" driver set me back even further. When I rebooted after the install my screen went back being completely black again. I liked the flickering artifacts better.

    taurapo, can you please check the driver date in the Device Manager?
     
  20. bulldogg80 macrumors member

    Joined:
    Sep 9, 2009
    #20
    yeh seems strange to me, should be nice if taurapo can post the driver version from Device Manager
     
  21. johnrs thread starter macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 7, 2008
    Location:
    Nottingham - UK
    #21
    I am not getting as many problems as I used to. Games seem to be OK, but when I do exit from a game such as COD my screen shifts down, so the bottom half of the screen moves off the bottom and appears at the top .

    I will try and upload a photo of it when it happens again
     
  22. AdmiralKristov macrumors newbie

    Joined:
    Dec 6, 2009
    #22
    Hi all,

    I was having the same driver crashing issue. I tried it on Windows 7 and both 32- and 64-bit versions of Vista, all came up with the "display driver stopped responding" popup.

    I tried reinstalling the boot camp drivers and still had no luck. I then called Apple Support and the guy I got said I needed a new OS X disk and sent it out. I installed the drivers off the new DVD and have not had a problem since.

    I am wondering if the rapid diagnosis I received from Apple Support means that there is a batch of corrupted installation media out there that they are aware of...

    AK
     
  23. johnrs thread starter macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 7, 2008
    Location:
    Nottingham - UK
    #23
    sorry to revive an old topic.

    Are people still getting these problems. ??
     
  24. AdmiralKristov macrumors newbie

    Joined:
    Dec 6, 2009
    #24
    No
     
  25. johnrs thread starter macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 7, 2008
    Location:
    Nottingham - UK
    #25
    care to expand on this a little.
     

Share This Page