3D Touch on keyboard for moving cursor working half the time?

Discussion in 'iPhone' started by Romf, Dec 15, 2015.

  1. Romf macrumors regular

    Romf

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Location:
    Paris, France
    #1
    So the best feature of 3D Touch (on iphone 6S+) for me is the possibility to "force touch" on the keyboard to turn it into a trackpad to move the text cursor.

    Problem is, for me it is working half the time I try maximum - in any application.
    I press hard and nothing happens (maybe the accent characters show up). If I try again most of the time it doesn't work, and I have to exit and come back (for example go back to list of messages and open again - a big wast of time).
    Sometimes it works instantely.

    Anyone having the same problem?
    Restarting, reseting won't change anything

    Thanks!

    EDIT: same in 9.2
     
  2. Newtons Apple macrumors G5

    Newtons Apple

    Joined:
    Mar 12, 2014
    Location:
    Jacksonville, Florida
    #2
    You are not alone. When I first discovered it worked great but now it does not most the time.
     
  3. thatJohann macrumors 6502a

    thatJohann

    Joined:
    Jul 5, 2013
    Location:
    NYC
    #3
    yea it's very hit or miss so I pretty much stopped using it, I just do it the old school way because I get furious when it doesn't work with 3D touch lol
     
  4. Evmanw macrumors regular

    Evmanw

    Joined:
    Aug 4, 2010
    #4
    I think it is just hard to not move your finger at all while going from touching the screen to pressing hard on it. I don't think the feature is activated if you move your finger while applying pressure but before the trackpad feature is enabled.
     
  5. Skika macrumors 68030

    Joined:
    Mar 11, 2009
    #5
    Wait for the cursor to start blinking.
     
  6. Romf thread starter macrumors regular

    Romf

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Location:
    Paris, France
    #6
    Just a report after few days. That actually works, thanks! Since I did as you said, I never had this problem anymore.
    Thanks for the tip:)
     
  7. Vicrooloo, Jan 6, 2016
    Last edited: Jan 6, 2016

    Vicrooloo macrumors regular

    Joined:
    Dec 8, 2015
    #7
    Touch a letter as if you were going to type it. Look for the popup of that letter. Press harder. Presto.

    3D Touch doesn't actually read hard presses vs soft presses, it reads magnitude or force of the press. This means you have to touch the screen first and then press hard or light for best accuracy.
     
  8. Skika macrumors 68030

    Joined:
    Mar 11, 2009
    #8
    Taptic engine doesnt read anything it basically just gives different physical feedback when the system tells it to.
     
  9. Vicrooloo macrumors regular

    Joined:
    Dec 8, 2015
    #9
    Oh you are correct. My mistake.
     
  10. theonekcrow macrumors 6502a

    theonekcrow

    Joined:
    Jul 12, 2009
    Location:
    Indiana
    #10
    I've also had this problem, but only since the 9.2 update. It seems that it works intermittently. It will work the first time I trigger it, then not on the second time until I adjust to another part of the text box. Then it will work again.
     
  11. Romf thread starter macrumors regular

    Romf

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Location:
    Paris, France
    #11
    Did you try the trick written a bit further (wait that the cursor to start blinking again)?
    Since I do that, I never had the problem once again :)
     
  12. theonekcrow macrumors 6502a

    theonekcrow

    Joined:
    Jul 12, 2009
    Location:
    Indiana
    #12
    I will give that a shot. Thanks!
     
  13. RadioGaGa1984 Suspended

    RadioGaGa1984

    Joined:
    May 23, 2015
  14. Romf thread starter macrumors regular

    Romf

    Joined:
    Jun 11, 2011
    Location:
    Paris, France
    #14
    You are (force)touching it wrong!:p
     

Share This Page