4 GB not detected in Menu-meters

Discussion in 'iMac' started by James Howlett, May 9, 2008.

  1. James Howlett macrumors member

    Joined:
    Apr 19, 2008
    Location:
    Abbotsford
    #1
    my system tells me i have 4 GB of ram but menu-meters says i have 3985 MB total, if my GB to MB math is right, 4096 MB should be 4 GB and i actually have 3.89 GB of ram
     
  2. bstreiff macrumors regular

    Joined:
    Feb 14, 2008
    Location:
    Austin, TX, USA
    #2
    The video chipset takes some of the system RAM; this is why you're just a little short of 4096MB.
     
  3. Eidorian macrumors Penryn

    Eidorian

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Location:
    Indianapolis
    #3
    It looks like they have an iMac though.
     
  4. James Howlett thread starter macrumors member

    Joined:
    Apr 19, 2008
    Location:
    Abbotsford
    #4
    Yeah, I have an iMac (first mac) 3.06 with the 8800 GS (GTS?) with its own 512 MB VRAM. Where does the extra 107 MB of RAM go?
     
  5. bstreiff macrumors regular

    Joined:
    Feb 14, 2008
    Location:
    Austin, TX, USA
    #5
    Hm. I'm not sure, then.

    On my MacBook, MenuMeters tells me 4086MB total, the 'missing' 10MB allocated to the GMAX3100 (which can use up to 144MB max).
     

Share This Page