5,1 GPU fan issue

Discussion in 'Mac Pro' started by Hps1, Mar 9, 2018.

  1. Hps1, Mar 9, 2018
    Last edited: Mar 9, 2018

    Hps1 macrumors member

    Joined:
    Apr 14, 2017
    #1
    Hi

    I just added a MVC 1080 Ti to a 2012 cMP running two non flashed 1080 Ti. They are all powered by a dark power pro 850w.

    After adding the card, and upon turning the PSU on, the GPU fan goes bonkers until the Mac is switched on. Everything works, I just thought it odd. Why would this be?

    A little annoying as I used to leave the psu on all the time (I know that’s not clever).

    ...just noticed putting the Mac to sleep also results in the fan going nuts. Nice
     
  2. Darmok N Jalad macrumors 68000

    Darmok N Jalad

    Joined:
    Sep 26, 2017
    Location:
    Tanagra
    #2
    I'm only speculating, but if you're powering your GPUs with an external source, chances are the graphics cards themselves won't know how to manage the fans until the cards are controlled by the system. As powerful as GPUs are these days, they still need to be controlled by the motherboard, BIOS/EFI, and operating system.
     
  3. Hps1 thread starter macrumors member

    Joined:
    Apr 14, 2017
    #3
    Hey Darmok. Thanks for taking a stab. The other two 1080's don't exhibit this issue, it is only the new flashed one. I have tried different arrangements (different slots, card on its own etc) and found no difference.
     
  4. h9826790 macrumors G5

    h9826790

    Joined:
    Apr 3, 2014
    Location:
    Hong Kong
    #4
    Contact MVC if this only happen on his flashed card. He may able to give you some advice.
     

Share This Page

3 March 9, 2018