5,1 MacPro + ATI 5870 = screen artifacts

Discussion in 'Mac Pro' started by Caesar_091, Jan 16, 2014.

  1. Caesar_091 macrumors regular

    Caesar_091

    Joined:
    Jan 18, 2005
    Location:
    Italy
    #1
    Hi all,

    I've recently installed my ATI 5870 card from a 1,1 Mac Pro to a - almost brand new - 5,1 Mac Pro (the one in sign). Everything works well but I often see artifacts on screen (glitches, thin black rows parallel to the lower late of finder's windows, etc etc...).

    After a two week monitoring: Finder it's the only app that seems affected (games and other apps runs smoothly), artifacts are more frequent the first hour after the boot than I almost have no artifacts at all, some times a log off / log in seems to fix the issue.
    I have artifacts with - all up to date - 10.7, 10.8 and 10.9 too :eek:

    I had no artifacts at all with the 1,1 MacPro; no artifacts with a GeForce GT 120 installed on the same 5,1 MacPro; actually I have both the 5870 an the GT120 installed on the 5,1 Mac Pro (5870 connected to a 23" Cinema Display, GT120 connected to a Dell U2312HM and I got artifacts.


    Any idea?
     
  2. 666sheep macrumors 68040

    666sheep

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Location:
    Poland
    #2
    Seems that GT120 causes artifacts, not the 5870. Remove it and connect both displays to ATI card.
     
  3. Caesar_091 thread starter macrumors regular

    Caesar_091

    Joined:
    Jan 18, 2005
    Location:
    Italy
  4. 4dtough macrumors member

    Joined:
    Aug 25, 2008
    #4
    Its the card
    it sounds like you may be looking for new Video card
     
  5. Caesar_091 thread starter macrumors regular

    Caesar_091

    Joined:
    Jan 18, 2005
    Location:
    Italy
    #5
    Just removed the GeForce GT 120 and artifact are gone.

    Before I forgot to tell you that the artifacts appeared only in the monitor connected to the 5870. Now everything works .. but how is it possible that the presence of a second video cards creates artifacts visible on a monitor connected to the other card? :confused::confused::confused:

    Thanks for the suggestion anyway.

    @ 4dtough: Both cards are working good if installed alone so I don't think any of them is damaged.
     

Share This Page