5K comes to nMP?

Discussion in 'Mac Pro' started by MacVidCards, Apr 10, 2015.

  1. MacVidCards Suspended

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Location:
    Hollywood, CA
    #1
    Just heard from Netkas that nMP has at last caught up to cMP and can now do 5K.

    Will roll mine into the 5K room and verify tomorrow.

    Will be fun running some benchmarks and see how that "innovation" stacks up to a Titan X.

    Now they just need to enable 4K SST bootscreens, like EFI Maxwell cards.
     
  2. koyoot macrumors 603

    koyoot

    Joined:
    Jun 5, 2012
    #2
    It is very interesting topic.

    Does it came with last OSX update? Or a hack?
     
  3. edanuff macrumors 6502

    Joined:
    Oct 30, 2008
    #3
    Quite happy with dual 4K but curious to hear about 5K MST support, if only as an example of Apple continuing to invest in nMP features.
     
  4. mikeboss macrumors 65816

    mikeboss

    Joined:
    Aug 13, 2009
    Location:
    switzerland
    #4
    so, in theory, 5K should work also in cMP with an AMD Radeon HD 7970 installed..?
     
  5. MacVidCards, Apr 10, 2015
    Last edited: Apr 10, 2015

    MacVidCards thread starter Suspended

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Location:
    Hollywood, CA
    #5
    In theory...yes, but keep in mind that while D700 and 7970 are exactly, precisely built with same GPU core chip, the display outputs are routed differently. And that is the important thing. Also, they use different personalities to define display outputs.

    Also if you check my "4K 1984, etc, etc" thread about the Nvidia hack, there is a kext called "Apple Graphics Control" that lists all cMP models.

    I just tried with a flashed 7970, it shows the 2nd DP output connected to a 848x480 display, but power cycling the monitor hasn't kicked it into 4K mode yet.

    Will try again later. But knowing Apple, there will be some roadblocks.

    On the "Plus" side, the Dell 5K doesn't cause the boot loop in 5K mode like it does in 4K SST mode, yet still gives you 4K 60Hz as an option, just no boot screen and no 5K so far.
     
  6. crjackson2134 macrumors 68040

    crjackson2134

    Joined:
    Mar 6, 2013
    Location:
    Charlotte, NC
    #6
    MVC,

    If you find a solution that works for 5k & 7970 please do post about how to achieve this. I feel a birthday coming on :)
     
  7. MacVidCards thread starter Suspended

    Joined:
    Nov 17, 2008
    Location:
    Hollywood, CA
    #7
    5K on nMP confirmed

    And it boots right in, no need to cycle power. Sound is piped to the Dell as well.

    Can't get it to run "Valley" at 5K though.
     

    Attached Files:

  8. edanuff macrumors 6502

    Joined:
    Oct 30, 2008
    #8
    That's exciting and surprising. Which 2 TB ports are you plugged into? Are you spanning 2 TB busses or are both TB cables plugged into a single TB bus? If plugged into a single bus, I wonder if a second 5K monitor could be plugged into the other bus for dual 5K.
     

Share This Page