Airport Express not recognized

Discussion in 'Mac Accessories' started by theslaz, Sep 6, 2014.

  1. theslaz macrumors 6502

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Location:
    Calgary; Alberta; Canada
    #1
    Currenty have a home network setup using a Telus modem and a Airport Extreme. Works great. Trying to extend my network and in doing so obtained a Airport Express. When I powered up my Express for the first time; my Airport Utility recognized it; message said "preparing" but a error message popped up stating " Unknown Error occurred"; it then shut down. This happens everytime I power on the Express. Is there a setting in Extreme that has to be changed. I am not hard wired; I am going wireless.
     
  2. blueroom macrumors 603

    blueroom

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Location:
    Toronto, Canada
    #2
    Make sure the Telus modem is in bridge or gateway mode (assuming it's a router not a modem).

    Factory reset both AEBS & APE

    Connect Modem -> AEBS WAN
    AEBS GigE to APE WAN. Use Ethernet cables for the initial setup, it'll adjust when the cable is removed (dashed line instead of solid)

    PS you're going to take a >50% loss in WiFi speed without the cable.
     
  3. Altemose macrumors G3

    Altemose

    Joined:
    Mar 26, 2013
    Location:
    Elkton, Maryland
    #3
    Begin with a factory reset of the Express. Then you should be able to reconfigure in AirPort Utility.
     
  4. theslaz thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Dec 12, 2009
    Location:
    Calgary; Alberta; Canada
    #4
    Worked. Funny thing is that I reset that dam thing a half dozen times before! Murphys law at work!!!!

    Thanks
     

Share This Page