Airport Extreme slowing down internet connection to 1/10

natanael

macrumors newbie
Original poster
Sep 10, 2014
2
0
Sweden
As the titel says, I'm having trouble with my Airport Extreme.

My ISP provides all customers with a combined modem and router. I am not interested in using this device as a router, but the unit has to be in place due to its modem function. Therefore, I've put the unit in bridge mode, and connected a Airport Extreme directly into the modem. And this is where i run into trouble..

There is no problem getting a connection up and running, but I was disappointed with the speed. So I ran a test, and it confirmed my suspicions. Due to some reason, the Airport only provides me with about 1/10 of the speed I'm supposed to get.

After this, I activated the router function in the modem, and gave that network a go. Immediately, my speed went up and I was seeing the speed I pay for.

So my question to you is, does anyone have an idea what is causing the Airport to reduce the speed?

TL;DR: Combined modem/router running in bridge mode with deactivated router functions. Airport Extreme connected after that, and reducing the speed to 1/10 compared to just running the combined modem/router.
 

Altemose

macrumors G3
Mar 26, 2013
9,171
479
Elkton, Maryland
As the titel says, I'm having trouble with my Airport Extreme.



My ISP provides all customers with a combined modem and router. I am not interested in using this device as a router, but the unit has to be in place due to its modem function. Therefore, I've put the unit in bridge mode, and connected a Airport Extreme directly into the modem. And this is where i run into trouble..



There is no problem getting a connection up and running, but I was disappointed with the speed. So I ran a test, and it confirmed my suspicions. Due to some reason, the Airport only provides me with about 1/10 of the speed I'm supposed to get.



After this, I activated the router function in the modem, and gave that network a go. Immediately, my speed went up and I was seeing the speed I pay for.



So my question to you is, does anyone have an idea what is causing the Airport to reduce the speed?



TL;DR: Combined modem/router running in bridge mode with deactivated router functions. Airport Extreme connected after that, and reducing the speed to 1/10 compared to just running the combined modem/router.

Try doing a factory reset and reconfiguring.
 

Alrescha

macrumors 68020
Jan 1, 2008
2,156
315
Combined modem/router running in bridge mode with deactivated router functions. Airport Extreme connected after that, and reducing the speed to 1/10 compared to just running the combined modem/router.
Using my ISP's router in bridge mode with my Airport Extreme results in a far faster connection (in excess of my ISP's specifications) than when using their modem/router in 'normal' mode. Your Airport Extreme is capable of very good performance; it is worth investigating your installation and settings to see what is wrong. Perhaps a bad cable?

A.
 

8CoreWhore

macrumors 68020
Jan 17, 2008
2,278
398
Big D
Look into buying your own modem for like $70 on Amazon (Motorola surfboard) if it's cable internet, and not paying them for the rental. Get docsis.3 Again, if it's cable, not FIOS or U-Verse.
 
Register on MacRumors! This sidebar will go away, and you'll see fewer ads.