All media players freeze on startup

Discussion in 'OS X Yosemite (10.10)' started by wiz kid, Feb 1, 2015.

  1. wiz kid macrumors newbie

    Joined:
    Jan 30, 2015
    #1
    Since upgrading to Yosemite, my 2010 MBP is unable to play video files of any kind on any app other than QuickTime. I prefer VLC player to QuickTime for a number of reasons, but it just freezes/spinning wheel when I attempt to load a video file. Same goes for mplayerx and a number of other apps I tried to download both on and off the sandbox.

    In other news, when I try to log off to switch users, mac goes to a black screen, no cursor etc.

    Also, sometimes when trying to revive the mac from sleep, it will go to an illuminated gray screen, but then quickly back to a black screen. This happens when I press esc or the power button.

    I have reset pram, smc (I think), used an app to free up as much ram as possible, still these problems persist. I have repaired disk permissions as well.

    Any help would be greatly appreciated.
     
  2. wiz kid thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jan 30, 2015
  3. simonsi macrumors 601

    simonsi

    Joined:
    Jan 3, 2014
    Location:
    Auckland
    #3
    Are you on the latest/supported by Yosemite versions?
     
  4. wiz kid thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jan 30, 2015
    #4
    Yes, and it works intermittently and randomly, but mostly just immediately the pinwheel begins turning upon startup
     
  5. simonsi macrumors 601

    simonsi

    Joined:
    Jan 3, 2014
    Location:
    Auckland
    #5
    Then I would suspect the disk the video files are coming from, try a repair permissions and a verify disk in Disk Utility - how old is the disk?
     
  6. wiz kid thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jan 30, 2015
  7. drew627 macrumors regular

    Joined:
    Jun 26, 2013
    #7
    He said the same files play in QuickTime but not other video players, so it shouldn't be the files or the disk?

    I have the exact same problem with MPlayerX. It starting happening around a week ago. MPlayerX just stopped functioning completely, but QuickTime still works. I've also tried reinstalling the app, repairing permissions, etc., but to no avail.
     

Share This Page