Apple Airport Extreme 6th Gen

Discussion in 'Mac Accessories' started by Gaogier, Jun 22, 2014.

  1. Gaogier macrumors regular

    Joined:
    Aug 19, 2008
    #1
    Hello

    I brought the Airport Extreme, the ISP gives 152mbps but I can only get 70-90 via wifi, why is this, and how can I improve it?

    I am using Airport Utility 6.3.1

    Thanks :D
     
  2. simsaladimbamba

    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    located
    #2
    Do you use a 5 GHz network? What exact computer with what exact WiFi capabilities do you use to connect to the AEBS? And how far is the AEBS away from the computer and how many walls (thickness perhaps?) are between them?


    To edit your thread title to a descriptive one, to get a knowledgable audience and help making the thread easier to find for people looking for the same information, just click on the [​IMG] button on the bottom right of your original post and then click the [​IMG] button below your message.
     
  3. Menel macrumors 603

    Menel

    Joined:
    Aug 4, 2011
    #3
    Not enough info.

    70-90mbps sounds like either dual stream 2.4ghz N or single stream 5ghz N.

    What device are you speed-testing with?
    Which frequency band are you connected to?

    It helps sometimes, to give the 5ghz band a different name. On my 5th gen, I have Home and Home_5
     
  4. Gaogier thread starter macrumors regular

    Joined:
    Aug 19, 2008
    #4
    I got a mac book pro 2009 late - or mid, I got it late 2009.
    iMac 2006
    An iPhone 5

    A few windows laptops etc and android smart phones.
     
  5. Menel macrumors 603

    Menel

    Joined:
    Aug 4, 2011
    #5
    Only the Macbook Pro, when connected on the 5GHz band and in the same room, will be able to hit 150mbps speediest. Have you verified it is connected in 5GHz mode?
     
  6. Gaogier thread starter macrumors regular

    Joined:
    Aug 19, 2008
    #6
    I still only get 80mbps

    I am sure I am on the 5ghz frequency

    The cable I am using to the Airport Extreme is cat5e - would that make a difference in the speed I get?
     
  7. Menel macrumors 603

    Menel

    Joined:
    Aug 4, 2011
    #7
    5E is rated for gigabit traffic, no.

    Option Key + Click wifi icon in toolbar. You are looking to see 5GHz and Transmit Rate of near 240+.
     
  8. Gaogier thread starter macrumors regular

    Joined:
    Aug 19, 2008
  9. Menel macrumors 603

    Menel

    Joined:
    Aug 4, 2011
    #9
    DFS is an FCC regulated power limiting mode to avoid interference with RADAR.

    1. Switch to channel 149+. Somewhere in airport app advanced wireless you can specify manual channel.
    2. Make sure you are in the same room as your access point.

    And see if that boosts you,
     
  10. Gaogier thread starter macrumors regular

    Joined:
    Aug 19, 2008
    #10
    I only have channels 36, 40, 44, 48 - nothing higher - unless its automatic and it picks 100.

    I am using 6.3.1 airport utility.
     
  11. Menel macrumors 603

    Menel

    Joined:
    Aug 4, 2011
    #11
    Thats odd. I have an older 5th gen and don't have the middle channels.
     

    Attached Files:

Share This Page