Apple TV Atmos Issue?

Discussion in 'Apple TV and Home Theater' started by Big Alsie, May 21, 2019.

  1. Big Alsie macrumors member

    Joined:
    Apr 18, 2009
    #1
    Hello, I am at a loss on where else to look for a solution for my issue so I figured I'd post it here in hopes that one of you can help me figure this out. I am not sure if the Apple TV is to blame or not.

    Here is my equipment list:

    Apple TV 4K
    Vizio 5.1.4 Atmos Sound Bar
    2016 Vizio M65-C1

    The Apple TV is connected to the Soundbar via HDMI and the soundbar is connected to the TV via HDMI through the ARC port.

    Finally, the problem in question

    Whenever I watch a show on Netflix or HBO NOW, the audio in the menu screens (and even the trailers that play before HBO shows) comes through fine. However, once the actual show/movie starts, center channel audio seemingly drops out. It usually resolves itself if I hit "menu" on the remote, swipe around until I hear the click/menu sounds and then jump back into the show.

    Does anyone else have a similar issue? Any ideas on how to fix it?
     
  2. Audit13 macrumors 601

    Audit13

    Joined:
    Apr 19, 2017
    Location:
    Toronto, Ontario, Canada
    #2
    Do you have the same issue if you disable Atmos on the ATV?
     
  3. TZeruk macrumors newbie

    Joined:
    Jun 16, 2009
    #3
    What kind of HDMI cable are you using? I was using an old HDMI cable with my 2018 Vizio and it was causing all sorts of issues when I had Dolby enabled. Make sure you have a high speed cable going for both your connections. The Belkin Ultra HD cable works great.
     
  4. Anonymous Freak macrumors 603

    Anonymous Freak

    Joined:
    Dec 12, 2002
    Location:
    Cascadia
    #4
    Check your HDMI cable. I had issues with Dolby Vision/Atmos until I bought a newer/better HDMI cable. (Still a cheap Monoprice one, just a newer cheap Monoprice one rated for Dolby.)
     
  5. Big Alsie thread starter macrumors member

    Joined:
    Apr 18, 2009
    #5
    Cable seems to have fixed it. I guess the Vizio supplied cable that came with the system was not up to the task of handling Atmos.
     

Share This Page

4 May 21, 2019