AppleTV and Monoprice 2x4 HDMI switch.

Discussion in 'Apple TV and Home Theater' started by mindedc, Jan 8, 2010.

  1. mindedc macrumors newbie

    Joined:
    Jan 8, 2010
    #1
    I recently added a additional HDMI devices and this caused me to need a switch. I also have a remote TV in the bedroom that I usually just watch sat TV in the bedroom. My TV only has a single HDCP DVI connector and I decided to kill multiple birds with one stone and use a monoprice HDMI 2x4 matrix switch to drive both.

    I can get the AppleTV to work by booting it with while it is selected for either or both of the TVs. If I change the input to a different one and change it back it will work a time or two and then go to a grey screen. Sometimes I can get it back by hitting a key on the ATV remote. Most of the time I have to boot it. I can't even get it to come back from the grey screen by plugging the TV directly into it. I have noticed that if I leave it alone like this for several minutes it will quite often reboot itself.

    My sat reciever and bluray don't exhibit this problem. I can flip them around between ports and the two attached TVs and they all work properly. I had specifically gotten this switch because I saw posts where people were having success with ATV and this product. It seems to me that there is something broken in the AppleTV HDMI implementation where its not re-initializing the HDMI after a few shots.
    I have several Macs I could probably put on the switch and verify that they will work with the switcher if that would help.

    I would really appreciate help with this a lot as the ATV is my media center device in the room with the set with the single input. The set in the other room has multiple HDMI inputs and if I really wanted one there I could just buy another ATV. The set with a single input has some specific physical properties that make it pretty uniquely suitable for the installation and I really don't want to change the TV out. Besides that it's paid for .

    Oh, and ATV is a 40gig version, on the latest code, connected via ethernet to the network (no wireless).

    This is the HDMI switch I am using:

    http://www.monoprice.com/products/p...=10110&cs_id=1011002&p_id=5312&seq=1&format=2
     
  2. amerbs macrumors newbie

    Joined:
    Sep 12, 2008
    #2
    I`ve been using an earlier model of this switch with my ATV for a couple of years and it does the same thing maybe once or twice a week and I have to restart the ATV before it`s recognized. Not a huge deal usually but every once in awhile when I restart I get a HDMI error message and the only remedy seems to be resetting ATV to factory settings which is a pain with all the extra hacks I have to re-install...so I`m also interested if anybody knows about this
     
  3. uraniumwilly macrumors 6502

    Joined:
    Apr 7, 2007
    #3
    I have the same problem with my switch. My hunch is Apple TV has some technology to prevent switching and to avoid our multi-room use of the unit.
     
  4. mindedc thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jan 8, 2010
    #4
    Factory default is no problem for me... I run stock OS and stream everything... no biggie.. I'll try it... The thing is that as the issue stands I have to boot it every time I switch to it... I'll post back if factory default helps it... I may try running on the old code for a little while too... see if that helps it... assuming that itunes will sync to it...

    I'll post back with results... thanks!
     

Share This Page