AppleTV2 Help Questions

Discussion in 'Apple TV and Home Theater' started by gj02, Jun 29, 2011.

  1. gj02 macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
    #1
    Hi All

    Ive bought another ATV2 this morning, I took one back last week due to poor youtube, airtime streaming. Ive got this back and its just the same :(
    Im going to get an ethanet cable in a bit to see if that helps as im currently over wifi.

    Im still having issues with the update failing as im sure alot of people are.
    The questions i need to know are

    1. im on 4.3 according to the info within ATV settings, is this JB'able via windows ?

    2. has anyone been able to update via micro usb and itunes with a downloaded firmware ? all the ones i tried last week were corrupt and failed

    3. is it safe to try and JB while the restore and updates dont seem to work

    4. also, my music isnt playing in the screensaver, its all setup to play, photos from my selected folder show but no music

    many thanks
     
  2. BlakeBrattina macrumors 6502a

    Joined:
    May 10, 2011
    Location:
    Pittsburgh, PA
    #2
    I personally would not use an Apple TV if I had to have it plugged into an Ethernet.. Takes away the appeal for me. I wish you luck on getting it figured out.
     
  3. gj02 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
    #3
    Aghhhhhhh
    I'm so close to smashing this up
    Ethanet cable makes no difference to streaming lag on YouTube or AirPlay

    Does anyone here have a netgear router with atv2 ?
     
  4. slothrob macrumors 6502

    Joined:
    Jun 12, 2007
  5. gj02 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
    #5
    Speed tests from the test is appletv ?
    When I do the test in appletv it does the test but I get no visual results
     
  6. mstrze macrumors 68000

    Joined:
    Nov 6, 2009
    #6
    Speed test for your internet connection. It sounds like yours is relatively slow and therefore you are getting significant lag on YouTube playback.

    www.speedtest.net

    Also, point 4, the screensaver is just that, it 'saves the screen' and plays images. You can have it play while your are playing music, but you cannot just turn on the screen saver and hear music if you are not currently listening to music.
     
  7. gj02 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
    #7
    My speed is a constant 13500kbps
    It's not the line
     
  8. SandboxGeneral Moderator

    SandboxGeneral

    Staff Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Location:
    Orbiting a G-type Main Sequence Star
    #8
    Wirelessly posted (iPhone 3GS: Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU iPhone OS 4_3_3 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/533.17.9 (KHTML, like Gecko) Version/5.0.2 Mobile/8J2 Safari/6533.18.5)

    Yeah do the speed test and post your results. I have my ATV2 hooked up via Ethernet to my AEBS and I have a 25mbps connection. Everything on my ATV2 streams in beautifully.

    If you can use Ethernet over wireless, I recommend it. It's faster and vastly more stable for streaming video.
     
  9. mstrze macrumors 68000

    Joined:
    Nov 6, 2009
    #9
    No one has a 'constant' speed. It varies at different times of the day. You may think you have a certain speed, but it may be coming in much slower than your assumptions. www.speedtest.net will give you actual results of your current upload and download speeds.

    I'm not trying to be a jerk about this, but I think you are making assumptions that may or may not be correct. And your YouTube lag (on both Ethernet and WiFi) sounds like a classic result of 'slow' internet speed.
     
  10. gj02 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
  11. SandboxGeneral Moderator

    SandboxGeneral

    Staff Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Location:
    Orbiting a G-type Main Sequence Star
    #11
    Wirelessly posted (iPhone 3GS: Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU iPhone OS 4_3_3 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/533.17.9 (KHTML, like Gecko) Version/5.0.2 Mobile/8J2 Safari/6533.18.5)

    Yeah, that's a tad bit slow for streaming video in to ATV or anything really.
     
  12. gj02 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
    #12
    really ?
     
  13. SandboxGeneral Moderator

    SandboxGeneral

    Staff Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Location:
    Orbiting a G-type Main Sequence Star
    #13
    Wirelessly posted (iPhone 3GS: Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU iPhone OS 4_3_3 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/533.17.9 (KHTML, like Gecko) Version/5.0.2 Mobile/8J2 Safari/6533.18.5)

    Yes. And chances are that the speed the test shows is never constant and maybe averages a bit slower and from time to time will burst a bit faster.

    If you can, see about increasing your speed with your ISP.

    You can probably get away with streaming YouTube easily as it has lower definition videos. But you can forget about HD videos.

    That's about the same speed I pull down on my iPhone from ATT.
     
  14. gj02 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
    #14
    so whats the difference with me streaming hd to my computer no problem, to wdtv plus no probs, but atv2 i have probs ?
     
  15. mstrze macrumors 68000

    Joined:
    Nov 6, 2009
    #15
    Especially if it's a cable modem, which shares bandwidth with a neighborhood, your speeds may end up being much lower than this when other in the neighborhood are also online.

    I'd have to say that the speed you are getting right now should be sufficient to give you no more than a 5-10 sec lag before playing back a YouTube vid on ATV.

    What is your lag currently?

    Plus, are you hogging up the bandwidth with any other processes? Do you share the internet with any other computers that might be pulling in torrents or streaming other videos? Is a neighbor hitching on to your WiFi and eating up your bandwidth?

    Like I said, your current speeds do seem reasonable and I would be surprised if you couldn't get a YouTube vid to start playing within 10 seconds right now. At other times, I suspect you experience even slower speeds.

    As I said, check other computers on the network (that you know of or secretly) and make sure they are not sucking up all the bandwidth and not allowing your ATV to perform as it should.

    Or call your ISP and get an upgrade. ;)
     
  16. gj02 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
  17. djdirect macrumors newbie

    djdirect

    Joined:
    Feb 18, 2010
    #17
    [​IMG]
    I agree, that your speed is a tad bit slow. I have my router hooked up to a WNDR3700 and couldn't be happier. It's a dual band so i dedicate the 5GHZ for streaming to my ATV2 and ATV (gen 1). Both stream without a glitch.
     
  18. blueroom macrumors 603

    blueroom

    Joined:
    Feb 15, 2009
    Location:
    Toronto, Canada
    #18
    19.83dn, .99up on Rogers here in Toronto. I've also got a WNDR3700 it's great.
     
  19. gj02 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
    #19
    I'll take it back again and just use my wdtv
    Far better, no issues at all with that
     
  20. gj02 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
    #20
    Just a thought
    Could an xbox wireless controller / receiver cause interference ?
    My wifi is dropping every 5-10 mins now
     
  21. SandboxGeneral Moderator

    SandboxGeneral

    Staff Member

    Joined:
    Sep 8, 2010
    Location:
    Orbiting a G-type Main Sequence Star
    #21
    It is certainly possible. It just depends on what frequencies they transmit on. You can always change the freq/band on your router, if it lets you to test the theory. The XBox is a locked freq and cannot be changed.

    I have an XBox 360 and I do not have any interference from the wireless controller with my AEBS and they're only several feet apart.

    The only thing I use wirelessly is my iPhone. I prefer using wired connections where possible. So my ATV2, XBox, iMac and Blu-ray player are all wired to the AEBS.
     
  22. eTip macrumors 6502

    Joined:
    Mar 12, 2009
    #22
    I have less than 4 Mb/s down & .8 up and have no problem playing that YouTube video linked above. It loaded in < 5 seconds and played through without a hitch. I am on ATV2, wired ethernet to my router.
     
  23. gj02 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
    #23
    Hmm it's hit and miss
    Sometimes clips load and play other times it's buffers and holds 30 - 2 mins to play
     
  24. gj02 thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 22, 2011
    #24
    Today ive watched 3 films from iTunes in hd
    Streamed no probs
    So why is utube so hit n miss ?
     
  25. CylonGlitch macrumors 68030

    CylonGlitch

    Joined:
    Jul 7, 2009
    Location:
    SoCal
    #25
    It is either the Youtube servers being over loaded or something long the path. Data will hop through several servers before getting to you; just one of them getting swamped will cause problems for everyone. Sounds is happening.

    You can try Pinging & Tracert youtube.com and see where the holdup is.
     

Share This Page