AW2 not tracking speed or distance on outdoor cycle

Discussion in 'Apple Watch' started by Grayburn, Oct 19, 2016.

  1. Grayburn, Oct 19, 2016
    Last edited: Oct 19, 2016

    Grayburn macrumors 68000

    Grayburn

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Location:
    London, England
    #1
    As the title suggests my AW2 is not tracking distance or speed when using the watch on an Outdoor Cycle.

    It measures active & total calories, elevation gain, heart rate & total time but not speed or distance yet it shows me the route I took.

    Strava on the other hand does collect all data via the watch.

    Anyone else have this happen too?
     

    Attached Files:

  2. MrGimper macrumors 601

    MrGimper

    Joined:
    Sep 22, 2012
    Location:
    Andover, UK
    #2
    I have an AW2 and it tracked everything fine on an outdoor cycle I did yesterday. I'm running iOS 10.1 beta and WatchOS 3.1 beta.
     
  3. Grayburn thread starter macrumors 68000

    Grayburn

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Location:
    London, England
    #3
    It tracks walks okay, all the info is there.

    I'm wondering if it could be that I'm using Strava & Map My Ride via my phone at the same time.
     
  4. esf215 macrumors member

    Joined:
    Aug 9, 2013
    #4
    Does the watch workout auto pause for you during cycling or is auto pause only for running workouts?
     
  5. Grayburn thread starter macrumors 68000

    Grayburn

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Location:
    London, England
    #5
    Not sure, i'll look tonight.
     
  6. MrGimper macrumors 601

    MrGimper

    Joined:
    Sep 22, 2012
    Location:
    Andover, UK
    #6
    I believe it's only for running workouts. It certainly keeps going when I stop briefly for a drink during my cycle workout
     
  7. LbSigman macrumors member

    Joined:
    May 31, 2009
    #7
    Not sure why it's not working. Just to see if it would work, I turned on cycle workout on my watch and drove down the main street going 40mph (speed limit) and it was spot on. It does take a few seconds to catch up but it eventually it does match my speedometer on my car.
     
  8. MrGimper macrumors 601

    MrGimper

    Joined:
    Sep 22, 2012
    Location:
    Andover, UK
    #8
    I just did an outdoor cycle workout using UnderArmour Record .... it recorded everything, but in the Activity App, it shows an outdoor cycle workout with distance and average speed of 0.

    Looks like 3rd party apps aren't logging things correctly, as when I used the Activity app to log an outdoor cycle yesterday it was fine.
     
  9. Grayburn thread starter macrumors 68000

    Grayburn

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Location:
    London, England
    #9
    That's weird, Strava logs everything fine and as you know that's 3rd party too. Don't have any problems with that.
     

Share This Page