Booting from another Mac via target disk

Discussion in 'PowerPC Macs' started by SCIENTIST29, Jan 22, 2013.

  1. SCIENTIST29 macrumors member

    Joined:
    Oct 13, 2012
    #1
    Hi,
    just wondering if its possible to boot mac OS of a different mac via target disc mode? i.e two computers connected with a firewire cable, one in td mode and the other booting the first one's system. Thanks
     
  2. archtopshop macrumors regular

    Joined:
    Dec 13, 2011
  3. Intell macrumors P6

    Intell

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Location:
    Inside
    #3
    Yes, so long as the source OS is equal too or greater than the requirement OS for the machine doing the booting. Example: You cannot use a G3 iMac's installation of 10.2.8 to startup a G5 via Target Disk Mode.
     
  4. SCIENTIST29 thread starter macrumors member

    Joined:
    Oct 13, 2012
    #4
    So having problems booting on one of my computers- I was suspecting it to be a HD issue, but it wont start up from the system of the other(which is the same model), so I'm guessing it's not the harddrive afterall?

     
  5. Intell macrumors P6

    Intell

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Location:
    Inside
    #5
    Probably not. What machines are they and what operating system?
     
  6. SCIENTIST29 thread starter macrumors member

    Joined:
    Oct 13, 2012
    #6
    Powebook G4s, on the faulty one i had tiger, but asfter an unsuccesful atempt to install leopard I can't even get tiger running again. both systems are installed on seperate partitions on the other powerbook.

     
  7. Intell macrumors P6

    Intell

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Location:
    Inside
    #7
    Do both of the partitions on the source machine show on the boot machine? Try booting into Leopard. All G4 Powerbooks can run Leopard without a problem.
     
  8. SCIENTIST29 thread starter macrumors member

    Joined:
    Oct 13, 2012
    #8
    Sometimes they do, sometimes they don't, but I've tried booting from both and neither work. I did get tiger running via tdm a few times, but then finder crashed...

     
  9. Intell macrumors P6

    Intell

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Location:
    Inside
    #9
    Sounds like the FireWire port or the logicboard on the boot machine is failing. Do you have any other means of booting that machine such as a USB drive or an optical disc?
     
  10. SCIENTIST29 thread starter macrumors member

    Joined:
    Oct 13, 2012
    #10
    The original install disc crashes right at the welcome screen. Then I tried a tiger install disc and i can get as far as the choose destination window but my hd doesn't appear at all and when i click on disc utility it also crashes, also i can open system profiler and it shows me info about everything, but when i click on ATA and optical drives it shows nothing and also chrashes! (might not crash on optical drives..can't remember)


     
  11. Intell macrumors P6

    Intell

    Joined:
    Jan 24, 2010
    Location:
    Inside
    #11
    That could be the hard drive or logicboard. I'd try removing the hard drive and booting it with it removed.
     
  12. SCIENTIST29 thread starter macrumors member

    Joined:
    Oct 13, 2012
    #12
    I will give it a try...By the way, hardware test, which runs fine from the original disc claims everything is OK....
     
  13. SCIENTIST29 thread starter macrumors member

    Joined:
    Oct 13, 2012
    #13
    So I got to replacing the harddrive at last and I am even more confused! With the HD removed completely I can boot via my other PB using target disc mode. However when I tried exchanging the harddrives completely (the one from the functional pb into the nonfunctional) it didn't boot...What could possibly be wrong??? I read that it could be the harddrive cable, but that can't be the matter, as i tried the one from the functional pb...Any ideas??? I'm getting really desperate!
     
  14. SCIENTIST29 thread starter macrumors member

    Joined:
    Oct 13, 2012
    #14
    PLUS its possible to boot my other pb from the harddirve of the faulty one using target disc mode....What is going on???
     

Share This Page