Can I Reset PRAM and SMC even If Nothing Is Wrong?

Discussion in 'MacBook Pro' started by macuser1232, Aug 15, 2012.

  1. macuser1232, Aug 15, 2012
    Last edited: Aug 15, 2012

    macuser1232 macrumors 6502a

    macuser1232

    Joined:
    Jan 20, 2012
    #1
    Hi I just did a little research about what resetting the PRAM and SMC does and I wanted to reset those on my MacBook Pro just to freshen up my Mac and see if the performance is any better. Can I do this?
     
  2. T5BRICK macrumors 604

    T5BRICK

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Location:
    Oregon
    #2
    Yes. Although if you're not having any problems you won't notice any difference.
     
  3. macuser1232 thread starter macrumors 6502a

    macuser1232

    Joined:
    Jan 20, 2012
    #3
    I realize the PRAM reset will mess up my settings so I may just do an SMC reset.
     
  4. Interstella5555 macrumors 603

    Interstella5555

    Joined:
    Jun 30, 2008
    #4
    Only if you want to tear a hole in the universe....
     
  5. T5BRICK macrumors 604

    T5BRICK

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Location:
    Oregon
    #5
    If resetting the PRAM changes any settings, it would be simple things like the real time clock and the volume. I've never had it mess up anything that wasn't fixable within couple minutes.
     
  6. macuser1232 thread starter macrumors 6502a

    macuser1232

    Joined:
    Jan 20, 2012
    #6
    Are you sure those are the only settings it resets?
     
  7. GGJstudios macrumors Westmere

    GGJstudios

    Joined:
    May 16, 2008
    #7
    They don't "freshen up" your Mac and won't affect performance unless you have a specific issue that they address.


    If you're having performance issues, this may help:
     
  8. macuser1232 thread starter macrumors 6502a

    macuser1232

    Joined:
    Jan 20, 2012
    #8
    Will resetting SMC not allow me to access my previous tabs on Google Chrome?
     
  9. GGJstudios macrumors Westmere

    GGJstudios

    Joined:
    May 16, 2008
    #9
    Read the links I posted for information on when to reset SMC or NVRAM and what each one addresses.
     
  10. Weaselboy Moderator

    Weaselboy

    Staff Member

    Joined:
    Jan 23, 2005
    Location:
    California
    #10
    It won't have any effect on Chrome tabs.
     
  11. T5BRICK macrumors 604

    T5BRICK

    Joined:
    Aug 3, 2006
    Location:
    Oregon
    #11
    I'm sure it resets more than that, but those are the only two that come to mind. It may reset the default brightness too, but it's not like that is difficult to adjust.
     

Share This Page