Can my macbook access the 5ghz band?

Discussion in 'MacBook' started by LSUtigers03, Dec 30, 2009.

  1. LSUtigers03 macrumors 68020

    LSUtigers03

    Joined:
    Apr 9, 2008
    #1
    I have a mid 2007 macbook 2.16ghz with a core 2 duo.
     
  2. flopticalcube macrumors G4

    flopticalcube

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Location:
    In the velcro closure of America's Hat
  3. LSUtigers03 thread starter macrumors 68020

    LSUtigers03

    Joined:
    Apr 9, 2008
    #3
    Will the computer automatically connect to the 5ghz band if i get a dual band router? How do you know if you're on 2.4 or 5?
     
  4. cubeeggs macrumors member

    Joined:
    Dec 1, 2009
    #4
    Open Network Utility in the Utilities folder and choose the “Info” tab and select “AirPort” in the drop-down menu, and look at “Link Speed.” If it’s 2.4 GHz 802.11n, it will say “130 Mbit/s,” and if it’s 5 GHz it will display something higher.
     
  5. flopticalcube macrumors G4

    flopticalcube

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Location:
    In the velcro closure of America's Hat
    #5
    Transmit rate can also be found by pressing the option key while clicking on the Airport icon in the menu bar.
     
  6. LSUtigers03 thread starter macrumors 68020

    LSUtigers03

    Joined:
    Apr 9, 2008
    #6
    So is it worth getting the new AEBS for the 5ghz band? I've been having issues with my internet being slow and dropping out at times with my current AEBS.
     
  7. miles01110 macrumors Core

    miles01110

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Location:
    The Ivory Tower (I'm not coming down)
    #7
    Possibly, but unless you can narrow down the problem to the band you're using to be the culprit nobody can really say.
     
  8. flopticalcube macrumors G4

    flopticalcube

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Location:
    In the velcro closure of America's Hat
    #8
    Even the previous gen could do 5ghz. I know because mine does. THe new one can do both 5 and 2.4 simultaneously. Do you need both an n-only and a g-network at the same time?
     
  9. LSUtigers03 thread starter macrumors 68020

    LSUtigers03

    Joined:
    Apr 9, 2008
    #9
    I think so. I have my Macbook, Xbox 360, PS3, and slingbox. Out of those I think the only one that will run on 5ghz is my Macbook. So I would need both.
     
  10. cubeeggs macrumors member

    Joined:
    Dec 1, 2009
    #10
    2.4 GHz generally provides better range than 5 GHz, unless there’s heavy interference. Have you tried switching your AirPort Extreme to the 5 GHz band to check it actually works better?
     
  11. bman1209 macrumors newbie

    Joined:
    Nov 16, 2009
    Location:
    Canada
    #11
    my transmit rate is 54, is that really bad?

    Hey,

    I found out my transmit rate is 54, is that really bad? :eek:What would I get on 5ghz?
     
  12. flopticalcube macrumors G4

    flopticalcube

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Location:
    In the velcro closure of America's Hat
    #12
    If both the router and client are 5ghz and the network is set to n-only, you could in theory achieve 300mbps or 450mbps with the new units (no sure if the clients are capable but the new routers are). Real world would probably be 170mbps or 130mbps in mixed mode (n/g).
     
  13. bman1209 macrumors newbie

    Joined:
    Nov 16, 2009
    Location:
    Canada
    #13
    why is it slower in mixed mode? so the transmit rate is what I'm getting in mbps? so my transmit rate could in theory say 450 instead of 54??????:D (obv with a diff router and ideal settings)
     
  14. flopticalcube macrumors G4

    flopticalcube

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Location:
    In the velcro closure of America's Hat
    #14
    Mixed mode uses the older 20mhz-wide channels. N-only uses 40mhz-wide. Note that these are only the speeds between router and client. After the router, say out to the Internet, things usually slow down considerably.
     
  15. mrtravel123, Jun 28, 2011
    Last edited: Jun 28, 2011

    mrtravel123 macrumors regular

    Joined:
    Aug 9, 2007
    #15
    In regards to the wireless "rate" (per the Airport Utility Program):

    I'm running a 13" MBP (2.53 GHz Intel Core 2 Duo) with an AirPort Extreme (0x14E4, 0x8D) card. I seem to be maxing out at 300 Mbps.

    But, another 13" MBP within the family (2.7 GHz Intel Core i7) has an AirPort Extreme (0x14E4, 0xD6) card that seems to max out at 450 Mbps.

    We are sharing the same AirPort Extreme base station (1 year old - dual band - auto settings), sometimes at the same time and sometimes at different times. My 2.53 GHz MBP just doesn't seem to go above the 300 Mbps rate. :(

    Is this a hardware issue (the difference in rate limits) - or a software issue? I think that I have all of the most recent software/firmware updates for my MBP and also for the base station. The MBP settings appear to be the same when you compare the two. My only guess is that my 1.5 year old MBP has a 300 Mbps limit for that particular card.

    ??
     
  16. lie2me macrumors member

    Joined:
    Apr 23, 2010
    #16

Share This Page