Can't enable FileVault

steve23094

macrumors 68030
Original poster
Apr 23, 2013
2,612
1,330
So I upgraded to High Sierra on my MacBook 2017. The install automatically converted my install to APFS. I'm trying to enable FileVault and it comes up with an error: That says: FileVault Failed. A disk with a mount point is required.

Screen Shot 2017-09-25 at 21.56.02.png


I don't know how to fix this so I ran First Aid from Disk Utility. That says: error Device does not contain a valid APFS container. File system check exit code is 8.

Screen Shot 2017-09-25 at 21.54.36.png


Running First Aid from my Recovery Partition seems to work fine and there are no error messages.

I'm guessing you will need this too:
Code:
/dev/disk0 (internal):

   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER

   0:      GUID_partition_scheme                         1.0 TB     disk0

   1:                        EFI EFI                     314.6 MB   disk0s1

   2:                 Apple_APFS Container disk1         1.0 TB     disk0s2


/dev/disk1 (synthesized):

   #:                       TYPE NAME                    SIZE       IDENTIFIER

   0:      APFS Container Scheme -                      +1.0 TB     disk1

                                Physical Store disk0s2

   1:                APFS Volume Macintosh HD            341.5 GB   disk1s1

   2:                APFS Volume Preboot                 19.1 MB    disk1s2

   3:                APFS Volume Recovery                520.0 MB   disk1s3

   4:                APFS Volume VM                      1.1 GB     disk1s4
Anybody know how to fix this?
 
Last edited:

steve23094

macrumors 68030
Original poster
Apr 23, 2013
2,612
1,330
Anybody have any clues with this? Because I have no idea how to fix it myself.
 

steve23094

macrumors 68030
Original poster
Apr 23, 2013
2,612
1,330
So I couldn't ever figure this out. I contacted Apple and ihey asked me to reformat my disk and re-install. I did that and now everything seems to be working fine, FV is enabled.
 

micqo

macrumors regular
Oct 9, 2014
127
60
So I couldn't ever figure this out. I contacted Apple and ihey asked me to reformat my disk and re-install. I did that and now everything seems to be working fine, FV is enabled.
There is some mystery bugs on FileVault and disk utility. If I run DU my finder will corrupt. Boot fixing error. Five times clean installed, disabling FV is only way to fix it atm. Hope the next update will fixing.