Cant enable Personal Web Sharing

Discussion in 'iMac' started by imacmatt, May 8, 2007.

  1. imacmatt macrumors newbie

    Joined:
    Feb 14, 2007
    #1
    Hi there I am very new to macs so can you reply with full instructions to sort the problem.


    When I click on System Preferences > Sharing and Click the box next to Personal Web Sharing it Just says

    Web Sharing Starting up.....

    And does not do anything.

    See screen
     

    Attached Files:

  2. imacmatt thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 14, 2007
  3. plinden macrumors 68040

    plinden

    Joined:
    Apr 8, 2004
    #3
    Perhaps Apache is having difficulty starting.

    Using a web browser, navigate to http://localhost and http://localhost/~<your login name>

    If nothing shows up, open Applications/Utilties/Console and stop/start the service again. What do you see being logged?
     
  4. imacmatt thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 14, 2007
    #4
    what do I have to type into the console to restart the service


    Many Thanks
     
  5. plinden macrumors 68040

    plinden

    Joined:
    Apr 8, 2004
    #5
    The Console just displays the system log (I think you're thinking of Terminal). What I meant was, open Console so you can see the logs, then using the Personal Web Sharing preference stop and start the process and see what's logged.

    When I stop and start Personal Web Sharing I see:
    Code:
    /usr/sbin/apachectl stop: httpd stopped
    Processing config directory: /private/etc/httpd/users/*.conf
     Processing config file: /private/etc/httpd/users/<my name>.conf
    /usr/sbin/apachectl start: httpd started
    
    And did you try accessing http://localhost/~<your account> to see if it works?
     
  6. imacmatt thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 14, 2007
    #6
    I think this is what you want lol


    Code:
     Processing config file: /private/etc/httpd/users/mattsaunders.conf
    fopen: No such file or directory
    httpd: could not open document config file /System/Library/WebObjects/Adaptors/Apache/apache.conf
    /usr/sbin/apachectl start: httpd could not be started

    i tried http://localhost/~mattsaunders

    and it did not work
     
  7. plinden macrumors 68040

    plinden

    Joined:
    Apr 8, 2004
    #7
    Ok, so Apache isn't starting. Does /System/Library/WebObjects/Adaptors/Apache/apache.conf exist on your Mac?
     
  8. imacmatt thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 14, 2007

Share This Page