Choppy Video from External HD

Discussion in 'Digital Video' started by muflyer, Dec 16, 2007.

  1. muflyer macrumors member

    Joined:
    Jun 14, 2006
    #1
    For the first time, I am storing and editing video on an External HD in iMovie HD. In the past, I have always stored and edited the video directly from my main HD. In playing back the video in iMovie, I notice it is choppy and the picture locks up. I have not previously had this issue. Is this a concern when editing video from an External HD. I am using a Firewire connection. If this is a known issue are there any workarounds such as transferring the video file to the Main HD? If I burn the video to a DVD will I still have the same concern? Thanks for any assistance.
     
  2. LethalWolfe macrumors G3

    LethalWolfe

    Joined:
    Jan 11, 2002
    Location:
    Los Angeles
    #2
    How full is your external HDD and how many FW devices to you have hooked up? The rule of thumb is to *not* use the main HDD to store video, so you've got the right idea but for some reason it isn't working.


    Lethal
     
  3. tracetritt macrumors member

    Joined:
    Jun 10, 2007
    Location:
    Northwestern Wisconsin, USA
    #3
    another possibility could be the speed of the external drive.
     
  4. alex1 macrumors newbie

    Joined:
    Dec 19, 2007
    #4
    It is probably that that the drive is about half full or may be an older drive. Another possibility is you haven't turned off your computer in a while and need to do a cold boot, (not restart) to clear the memory. I have a G-Raid that works great, but even that can get jittery if I have a bunch of programs on and sucking up memory when it's over half full when i'm editing 720p HDV.
     

Share This Page