Corrupt SD card??!!

Discussion in 'Digital Photography' started by coolwine, Jul 6, 2009.

  1. coolwine macrumors newbie

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Location:
    St.Paul MN
    #1
    So I just purchased a new 4gb extreme 3 SDHC card for my Rebel XSI. I always shoot in Raw mode but when i transfer the images from the card onto my new macbook pro the small thumbnail looks good but when I open it whether it be in photoshop CS4, preview or whatever else the image is horribly corrupted. I updated all of my drivers and have never had this problem before. I switched back to my old 1 gb sd card and everything works fine. Is it possible that the card is just bad or is it something i can fix? Any help would be greatly appreciated! below is a sample of the corrupted image i see.
    Thanks!
     

    Attached Files:

  2. iBookG4user macrumors 604

    iBookG4user

    Joined:
    Jun 27, 2006
    Location:
    Seattle, WA
    #3
    If you format the card in the camera and try shooting a couple of shots, does it still occur?
     
  3. TuffLuffJimmy macrumors G3

    TuffLuffJimmy

    Joined:
    Apr 6, 2007
    Location:
    Portland, OR
    #4
    Thanks Coolwine, I have a new desktop background now.

    First I would try that same card in another camera to see if it's an issue with the camera or the card, then I would try importing the same images to another computer. If it's still obviously the card then I would contact the manufacturer as I'm sure there's some kind of warrantee or guarantee.
     
  4. coolwine thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Jun 17, 2009
    Location:
    St.Paul MN
    #5
    I formatted the card in the camera and it didn't help. I am just confused why with this memory card if i save as Jpeg it works just fine but if i shoot in raw it wont process correctly. :confused:
     
  5. spaceboots06 macrumors 6502a

    spaceboots06

    Joined:
    Jun 13, 2009
    Location:
    The Rotten Apple
  6. apearlman macrumors regular

    Joined:
    Aug 8, 2007
    Location:
    Red Hook, NY
    #7
    Don't bother diagnosing a bad card.

    You can certainly try this card in a different camera, to go along with trying a different card in the same camera.

    I wouldn't bother thinking too deeply about why jpegs work but raws don't. Cards are cheap, photos are priceless. Contact the manufacturer and let them make good on the warrantee, I'm sure they'll gladly send you a new card. If not, you've lost $30 bucks. If it were me, I wouldn't put any important photos on that card anymore. Even if the manufacturer won't take it back, it's in the trash.
     
  7. HBOC macrumors 68020

    Joined:
    Oct 14, 2008
    Location:
    SLC
    #8
    it could be the card. IF another card works in the camera fine, I would assume it was the card. I would try the card in another camera. I would go to "best buy" and slap the card into a camera there, i don't think it would matter which one; but since they still sell the XSi/T1i, i would do that and see.

    It seems that it is the transfer of info. I mean it COULD be the camera, but i would just switch cards first and see what happens. Is it a new card?
     

Share This Page