dbus and GIMP quit unexpectedly

Discussion in 'macOS' started by tscovell, May 3, 2010.

  1. tscovell macrumors newbie

    Joined:
    May 3, 2010
    #1
    Hello, I have used Gimp for about one year with no issues. I updated gimp to newer version 2.6 and now I can not get past errors.

    Here is the scenario, then the supporting information;
    - I updated gimp, then have 'The application gimp-2.6 quit unexpectedly' error
    - X11 was up to date from the MAC side, so I updated to the latest version of X11 from Xquartz, then have same gimp error AND 'The application dbus-launch quit unexpectedly'.
    - I removed both with AppZapper and loaded X11 from my Apple software disc with no improvement, I still have both errors.
    - I tried an older version of Gimp and it did not work (no menu bar) and I think it was 2.4.7(?)

    So with apple standard X11 and fresh install of gimp 2.6 I still am unable to start gimp. Nor will X11 open when I click the icon in apps folder.

    Here are the logs and system configuration;

    System Configuration
    Model: iMac8,1, BootROM IM81.00C1.B00, 2 processors, Intel Core 2 Duo, 2.8 GHz, 2 GB
    Graphics: kHW_ATIr600M76Item, ATI Radeon HD 2600 Pro, spdisplays_pcie_device, 256 MB
    Memory Module: global_name
    AirPort: spairport_wireless_card_type_airport_extreme (0x14E4, 0x8C), Broadcom BCM43xx 1.0 (5.10.91.21)
    Bluetooth: Version 2.1.9f10, 2 service, 0 devices, 1 incoming serial ports
    Network Service: Ethernet, Ethernet, en0
    Network Service: AirPort, AirPort, en1
    Serial ATA Device: Hitachi HDP725032GLA380, 298.09 GB
    Parallel ATA Device: OPTIARC DVD RW AD-5630A
    USB Device: Built-in iSight, (null) mA
    USB Device: Keyboard Hub, (null) mA
    USB Device: USB Receiver, (null) mA
    USB Device: USB2.0 MFP(Hi-Speed), (null) mA
    USB Device: Apple Keyboard, (null) mA
    USB Device: BRCM2046 Hub, (null) mA
    USB Device: Bluetooth USB Host Controller, (null) mA
    USB Device: IR Receiver, (null) mA
    FireWire Device: FreeAgent FW, Seagate, 800mbit_speed


    The application dbus-launch quit unexpectedly

    Process: dbus-launch [20619]
    Path: /tmp/skl/Gimp.app/Contents/Resources/bin/dbus-launch
    Identifier: dbus-launch
    Version: ??? (???)
    Code Type: X86-64 (Native)
    Parent Process: sh [20577]

    Interval Since Last Report: 7315 sec
    Crashes Since Last Report: 2
    Per-App Interval Since Last Report: 0 sec
    Per-App Crashes Since Last Report: 1

    Date/Time: 2010-05-02 08:01:26.707 -0600
    OS Version: Mac OS X 10.5.8 (9L31a)
    Report Version: 6
    Anonymous UUID: E038F537-2AC9-47A5-8CF7-917D0C32414A

    Exception Type: EXC_BREAKPOINT (SIGTRAP)
    Exception Codes: 0x0000000000000002, 0x0000000000000000
    Crashed Thread: 0

    Dyld Error Message:
    unknown required load command 0x80000022



    The application gimp-2.6 quit unexpectedly
    Process: gimp-2.6 [20621]
    Path: /tmp/skl/Gimp.app/Contents/Resources/bin/gimp-2.6
    Identifier: gimp-2.6
    Version: ??? (???)
    Code Type: X86-64 (Native)
    Parent Process: sh [20577]

    Interval Since Last Report: 7315 sec
    Crashes Since Last Report: 3
    Per-App Interval Since Last Report: 0 sec
    Per-App Crashes Since Last Report: 1

    Date/Time: 2010-05-02 08:01:27.143 -0600
    OS Version: Mac OS X 10.5.8 (9L31a)
    Report Version: 6
    Anonymous UUID: E038F537-2AC9-47A5-8CF7-917D0C32414A

    Exception Type: EXC_BREAKPOINT (SIGTRAP)
    Exception Codes: 0x0000000000000002, 0x0000000000000000
    Crashed Thread: 0

    Dyld Error Message:
    unknown required load command 0x80000022


    Note: I am not a Mac expert. I converted from PC to Mac about on year ago and have not worked 'under the hood' at all.

    any ideas by chance?
     
  2. tscovell thread starter macrumors newbie

    Joined:
    May 3, 2010
    #2
    dbus and GIMP quit unexpectedly - resolved

    I learned more about tracking errors on the mac.

    Using console I watched the error string in console.
    Beginning with a restart of mac, gimp would error out before I ever did a thing.
    Console showed me that a copy of gimp in the trash bin was trying to run so I emptied the trash and resolved that issue.

    I then selected X11 to run and watched console. There was a problem with not having the correct library, so I app-zapped X11 with all related components. I then restarted mac and watched console.... no errors were noticed so I then loaded a fresh copy of X11 from XQuartz.

    I started up X11 after the load and it opened and ran fine without error (though I ama sure I zapped it before, however might not have removed all compents)

    I then restarted mac again (no real reason) and loaded a fresh copy of gimp (2.6.8). I selected gimp to run and.... it all worked fine.

    So I guess the lesson learned for me:

    • Watch the console when problems arise.
    • Keep the trash can clean
    • Use app-zapper to remove all components (seems to help I think)
    • Verify there is nothing stuck running in the background by watching console after start-up.

    So now I am back to gimping :D
     

Share This Page