Diagnosis for iMac boot problem please?

Discussion in 'iMac' started by jamie.hunt, Feb 18, 2010.

  1. jamie.hunt macrumors newbie

    Joined:
    Oct 9, 2009
    #1
    I hope someone can help me here...

    I have an intel iMac which I have not been able to get working for the last couple of weeks.

    It started when I couldn't get the iMac to boot, it would not load past the white screen showing the apple or if it did it would only get to a blue/grey blank screen.

    I unplugged everything except the keyboard and mouse.

    I tried booting in safe mode by holding the shift key whilst it boots. When I do this on the white screen with the grey apple I then get a progress bar show up, It doesn't fill though and the iMac then turns its self off again.

    I performed a disk verify/repair and got this:
    "invalid node structure
    invalid record count
    invalid key length
    Volume check failed
    The underlying task reported failure on exit."



    Eventually I managed to to a clean install on it via the disks that came with the imac, one day later the mac would not load past a white screen with a flashing question mark in a folder.

    When I insert the install cds again sometimes the HD shows up if i wanted to reinstall again. Sometimes the HD doesn't show up.




    Is this problem hardware related do you think? I am just trying to work out what the problem is to know if I will need to send it off to apple to get it repaired.

    Thanks
     
  2. flopticalcube macrumors G4

    flopticalcube

    Joined:
    Sep 7, 2006
    Location:
    In the velcro closure of America's Hat
    #2
    Sounds like the hard drive is dying or already dead. If under Applecare, take it to Apple. Otherwise, you can swap in a new hard drive, if your mechanically inclined, or run off an external drive which will be slower.
     
  3. rdowns macrumors Penryn

    rdowns

    Joined:
    Jul 11, 2003
    #3
    Did you boot from the install CD and run disk repair?
     
  4. jamie.hunt thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Oct 9, 2009
    #4
    Yes i ran disk utility from the install cd's.

    Is this likely to be the Hard drive on the way out?

    ...I dont want to get a new hard drive to find its something else as well?
     

Share This Page