Display port audio not working

Discussion in 'macOS' started by gianthobbit, Dec 5, 2012.

  1. gianthobbit macrumors 6502

    Joined:
    Apr 20, 2010
    #1
    I just hooked up my new Dell u2713hm monitor and using mini display port to display port for hook up.

    It shows an audio source:
    [​IMG]

    As you can see as well, it says it has no input controls and if I hit the volume the HUD comes up but with the mute symbol.

    Did some google searching to no avail. Any suggestions?
     
  2. justperry macrumors 604

    justperry

    Joined:
    Aug 10, 2007
    Location:
    In the core of a black hole.
    #2
    Just a hunch, did you try to do a restart, normally you should not have to but give it a try.
    I've seen it on my Mac but only after fiddling with some extensions.
     
  3. gianthobbit thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Apr 20, 2010
    #3
    Just did a restart, no bones.
     
  4. BluePhilG macrumors member

    Joined:
    Oct 29, 2010
    #4
    Did you get a resolution on this? I have the same problem....
     
  5. gianthobbit thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Apr 20, 2010
  6. ScoobyMcDoo macrumors 65816

    Joined:
    Nov 26, 2007
    Location:
    Austin, TX
    #6
    You never said what mac you have. I think the MPB6,1 was the first that had sound wired to the display port. I have no idea about iMacs.
     
  7. BluePhilG macrumors member

    Joined:
    Oct 29, 2010
  8. gianthobbit thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Apr 20, 2010
  9. wills11 macrumors newbie

    Joined:
    Nov 4, 2013
    #9
    same issue—solved!

    I have a mid-2013 MPRr and am using a Startech mDP-DP cable as well as the USB cable to the monitor (no idea if this makes any difference). I had the same experience as you—my sound settings screen looks the same as yours and after reading your post I was disheartened. But I read elsewhere that the audio should be carried through the mDP cable, and so I went back to the settings and clicked on the left speaker image, then the right speaker, and it worked!

    I cannot control the volume with the keyboard—that's what the knob on the Dell sound bar is for.

    PS: I'm assuming you're using the Dell accessory sound bar, since that audio port isn't supposed to be used for anything else, apparently. If you're not using it, I picked one up for $15 on eBay; it's part number AX510. Because I found one for less, I bought the AX510PA which is exactly the same but has a power adapter included (that's not needed with the u2713hm).

    Hope this helps!
     
  10. bayxsonic macrumors newbie

    Joined:
    Feb 19, 2011
    #10
    Old post but someone might benefit from the solution: so far there are not "solutions" but only a workaround: Soundflower or Syphon

    I'm using Syphon on Yosemite because I read that Soundflower is distorting sound on it, but I'm not completely happy either:

    • the volume scales strangely (100% volume is not much higher than 50%)
    • sometimes I have to re-set Syphon after sleep or else I won't hear anything
    • if I unplug my monitor, OS X won't redirect the audio to its internal speakers
     
  11. BluePhilG macrumors member

    Joined:
    Oct 29, 2010
    #11

Share This Page