Do I need faster RAM for the 3.06 iMac?

Discussion in 'Buying Tips and Advice' started by warensn, Jul 7, 2008.

  1. warensn macrumors member

    Joined:
    Jun 30, 2007
    #1
    This is probably a dumb question, so I thank you for your patience. I'm looking at the 3.06 Ghz iMac. SInce the FSB has been bumped up to 1066MHz, does that mean I need faster RAM to go with it?
    Thanks for your comments.
     
  2. Cole Slaw macrumors 6502a

    Cole Slaw

    Joined:
    Oct 6, 2006
    Location:
    Canada
    #2
    Yes, the RAM in the new iMacs like your 3.06 is 800 Mhz versus 667 Mhz in the previous models.
     
  3. warensn thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 30, 2007
    #3
    It comes with 800 RAM. I was asking if you could use a faster ram, like 1066MHz to match the bus speed. Does it matter, or could 2 slots of 800MHz keep up with a 1600 Mhz bus?
    Would someone explain this?
    Thanks.
     
  4. CanadaRAM macrumors G5

    CanadaRAM

    Joined:
    Oct 11, 2004
    Location:
    On the Left Coast - Victoria BC Canada
    #4
    No 1066 RAM (if you could find any in SODIMMs) will not run faster

    FSB speed != Memory bus speed.
    The iMac is hardwired for 800 MHz memory bus.

    Look under the Guides tab at the top of the window.
    Guides : Mac Hardware : Understanding Intel Mac RAM
     
  5. warensn thread starter macrumors member

    Joined:
    Jun 30, 2007

Share This Page