Do I need more RAM?

Discussion in 'MacBook Pro' started by cambookpro, Apr 19, 2013.

  1. cambookpro macrumors 603

    cambookpro

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Location:
    United Kingdom
    #1
    Hi,

    I've been monitoring my Activity Monitor over the past month or so, and even with many restarts, I'm finding I have a high number of page outs.

    I've attached a screenshot below, bearing in mind that the uptime as of this post is only 6 days.

    I'm assuming this isn't 'normal'? (11.6GB of page outs, very roughly 20% vs page ins)

    iTunes seems to be using a lot of memory, it varies from 2-4GB. Memory leak problem?

    The thing is, the computer never seems very slow even with a very small amount of free RAM, and although I do get a few beachballs, it doesn't feel like the amount AM is reporting if that makes sense :p

    So basically the question I'm asking is should I upgrade to 16GB RAM? Or do you think maybe quitting iTunes more often etc would suffice? It's an early 2011 MBP.

    Many thanks in advance
     

    Attached Files:

  2. duervo macrumors 68000

    duervo

    Joined:
    Feb 5, 2011
    #2
    No, you don't need more RAM. It's not normal for iTunes to be using that much RAM.

    Make sure you've installed the latest software updates for your system.
     
  3. Orlandoech macrumors 68040

    Orlandoech

    Joined:
    Jun 2, 2011
    Location:
    Salt Lake City, UT
    #3
    You dont need more RAM, but it's cheap so getting more wont hurt anything but your wallet.
     
  4. cambookpro thread starter macrumors 603

    cambookpro

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Location:
    United Kingdom
    #4
    I'm very aware of all the updates and usually install them as soon as there out, so I don't think it can be that.

    I've tried restarting multiple times etc but after a day of use iTunes seems intent in using ~3GBs of RAM. Not sure what to do.

    ----------

    If I don't need it, there's no point in it surely?! :p
     
  5. B... macrumors 68000

    B...

    Joined:
    Mar 7, 2013
    #5
    Since, you are not experiencing slowdowns, I wouldn't worry too much. The RAM you were using when you took that picture was Wired + Active = around 4-5 GB. You are fine in that regard.
     
  6. stchman macrumors 6502a

    Joined:
    Jul 16, 2012
    Location:
    St. Louis, MO
    #6
    Right now DDR3 RAM(I assume the 2011 MBP uses DDR#) is pretty cheap. Why not upgrade to 16GB? It certainly won't hurt performance.
     
  7. B... macrumors 68000

    B...

    Joined:
    Mar 7, 2013
    #7
    It costs around $100. Why pay that if you don't need the extra 8 GB? That money can be put to better use if you don't require 16 GB of RAM.
     
  8. cambookpro thread starter macrumors 603

    cambookpro

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Location:
    United Kingdom
    #8
    I do experience some but not as many as that many page outs seem to suggest if that makes sense!

    When using Motion, PS etc I close everything and it seems fine, but as soon as I use it for the stereotypical 'light' usage (iTunes, Safari etc), it all seems to slow down.

    iTunes seems to be the culprit but have no idea how to stop it. :confused:
     
  9. AppleMacFinder macrumors 6502a

    AppleMacFinder

    Joined:
    Dec 7, 2009
    #9
    If you are going to run a virtual machine, it would eat half of your RAM.
    I upgraded from 8 GB to 16 GB only because of my hungry virtual machine.

    Also, you could need 16 GB of RAM if you are doing heavy computer graphics / video professional editing.
    For example, latest Autodesk products already require at least 8 GB RAM, and 16 GB for maximum performance :eek:
     
  10. johnnnw macrumors 65816

    johnnnw

    Joined:
    Feb 7, 2013
    #10
    Figured I would report the same issue. iTunes has been bringing my 2012 Macbook to a crawl lately. For a while it will just make everything deathly slow and the CPU will start going crazy. Same with the RAM usage. Not sure what's causing this incompatibility.
     
  11. cambookpro thread starter macrumors 603

    cambookpro

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Location:
    United Kingdom
    #11
    Not just me then!
    Maybe it's just an annoying bug...
     

Share This Page