Does my Macbook Pro 13" i5 Early 2011 works with 16gb 1600mhz of ram?

y1ruma1

macrumors newbie
Original poster
Apr 17, 2014
6
0
Hi, I've found some threads said that Macbook Pro early 2011 is working with 16 GB 1600 Mhz of ram (CL9) installed. but it was a few years ago. (http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1133642)

So I'm wondering that if install this one (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820104317&nm_mc=AFC-C8Junction&cm_mmc=AFC-C8Junction-_-na-_-na-_-na&cm_sp=&AID=10446076&PID=3160356&SID=cq9umknk8aps)

it will works fine with mavericks or not and if it works, which speed? 1333 or 1600 Mhz?

My specs:
Macbook Pro 8,1 13" i5 Early 2011
Default specs
OS: Mavericks
 

Altemose

macrumors G3
Mar 26, 2013
9,106
444
Elkton, Maryland
Hi, I've found some threads said that Macbook Pro early 2011 is working with 16 GB 1600 Mhz of ram (CL9) installed. but it was a few years ago. (http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1133642)

So I'm wondering that if install this one (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820104317&nm_mc=AFC-C8Junction&cm_mmc=AFC-C8Junction-_-na-_-na-_-na&cm_sp=&AID=10446076&PID=3160356&SID=cq9umknk8aps)

it will works fine with mavericks or not and if it works, which speed? 1333 or 1600 Mhz?

My specs:
Macbook Pro 8,1 13" i5 Early 2011
Default specs
OS: Mavericks
It will work fine. Some people report putting 1600 MHz RAM will make it run at 1600 MHz in 2011 models. Others don't.

In a worst case scenario, the RAM downclocks to 1333 MHz with no performance hit from regular 1333. In the best case you get 1600 MHz speed.

I'd say order whatever you want!
 

Justinhub2003

macrumors regular
Jul 17, 2012
137
0
Cincinnati Oh
It will work fine. Some people report putting 1600 MHz RAM will make it run at 1600 MHz in 2011 models. Others don't.

In a worst case scenario, the RAM downclocks to 1333 MHz with no performance hit from regular 1333. In the best case you get 1600 MHz speed.

I'd say order whatever you want!
are you sure?

I understood that the 2011 15" macBook Pro would run 1600mhz ram but the 13" would not.

I maybe wrong tho
 

y1ruma1

macrumors newbie
Original poster
Apr 17, 2014
6
0
Hey guys i found the confirmation from slenpree's post http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=1175322&page=2 so I gonna buy a kit of kingston hyperx cl9 16gb
 

nonchiederci

macrumors newbie
May 22, 2014
2
0
hi, i have a macbook pro 8,1 early 2011 13' with maveriks updated and install from stractch.

I installed this 16gb ram (2 x 8gb) from crucial:

CT2C8G3S1339MCEU buyed from amazon (http://www.amazon.it/gp/product/B008PSGRSS/ref=oh_details_o01_s00_i00?ie=UTF8&psc=1#productDetails)

This are generically sell with mac compatible but i can't find it in this compatible crucial component:

http://www.crucial.com/usa/en/compatible-memory-for/Apple/macbook-pro-(13-inch,-early-2011):

My machine start and ram go at 1600mhz but i'm note sure that all si ok....i see some jerky behavior. so now i'm testing with apple hardware test (full test).

so i'm testing my machine with apple hardware test. if it go fine i'll say that my ram is compatible? the guilty is maveriks????
 

nonchiederci

macrumors newbie
May 22, 2014
2
0
hi, i have a macbook pro 8,1 early 2011 13' with maveriks updated and install from stractch.

I installed this 16gb ram (2 x 8gb) from crucial:

CT2C8G3S1339MCEU buyed from amazon (http://www.amazon.it/gp/product/B008PSGRSS/ref=oh_details_o01_s00_i00?ie=UTF8&psc=1#productDetails)

This are generically sell with mac compatible but i can't find it in this compatible crucial component:

http://www.crucial.com/usa/en/compatible-memory-for/Apple/macbook-pro-(13-inch,-early-2011):

My machine start and ram go at 1600mhz but i'm note sure that all si ok....i see some jerky behavior. so now i'm testing with apple hardware test (full test).

so i'm testing my machine with apple hardware test. if it go fine i'll say that my ram is compatible? the guilty is maveriks????
INCREDIBLE!!! Apple Hardware Text said "OK All is in the right place". After ther reboot my os x 10.9 have no more issue, no more stop and go problem....i hope that this continue for next days!!!

bye