Dungeon Keeper on a Mac

Discussion in 'Mac Apps and Mac App Store' started by samrulestothema, Nov 8, 2008.

  1. samrulestothema macrumors regular

    Joined:
    Feb 6, 2008
    #1
    Hello everyone!

    Is there a program that will allow me to install and run Dungeon Keeper 1 or 2 on my mac without having to put bootcamp on here??

    Its an Intel 2.4ghz
    4GB ram
    iMac

    Thanks!!
     
  2. gusious macrumors 65816

    gusious

    Joined:
    Dec 2, 2007
    Location:
    Greece
    #2
    Dude you rock!! Nice thread!! I'd looooove to know the answer too! Although i think DK1 may not be possible to play here...
     
  3. winterquilt macrumors regular

    winterquilt

    Joined:
    Feb 18, 2008
    #3
  4. MacHipster macrumors 6502

    Joined:
    Sep 11, 2007
    Location:
    Chicago/London/Sydney
  5. gusious macrumors 65816

    gusious

    Joined:
    Dec 2, 2007
    Location:
    Greece
    #5
    Sweet about the first one!!!Thanks!

    What's the second one? I couldn't understand it...
     
  6. samrulestothema thread starter macrumors regular

    Joined:
    Feb 6, 2008
    #6
    I cant seem to get it to work :(

    Could someone talk me through step by step??

    What file do i open in Dosbox?? i have been opening setup.exe,

    which i ask to instal but i dont know how tpo play it after this??


    thanks
     
  7. samrulestothema thread starter macrumors regular

    Joined:
    Feb 6, 2008
    #7
    ok i have managed to start the game.

    I get to the main menu and this happens.



    Can anyone help me out here? please this is the best game i have ever known :)
     

    Attached Files:

  8. Killphuqdie macrumors newbie

    Joined:
    Feb 23, 2009
    #8
    I've just spent all day trying to get this working, and just got the same error as in your picture :(
     
  9. bobriot macrumors member

    Joined:
    Feb 25, 2007
    #9
    May I recommend Boxer, (http://boxerapp.com/), installed my 'ol Syndicate Wars no problem and it runs on the same engine as Dungeon Kipper.

    A 4GW error could be a bugger to fix.


    Keep us posted.


    Bob
     
  10. winterquilt macrumors regular

    winterquilt

    Joined:
    Feb 18, 2008
    #10
    I reccomend you cop the contents from the CD onto the HDD, then follow my DOSbox guide. There are frontends to DOSbox that allow for a GUI and not just command entry, but I've explained everything I can. The errors should be overcome this way.

    Trial and error.
     
  11. Kiardra macrumors newbie

    Joined:
    Mar 22, 2010
    #11
    Probably a little late....

    Hopefully some of you still check this enough to give me a hand!

    I'm trying to install DKII using wine. Does this work? And how do I go about it?

    Thanks to anyone who checks =)
     
  12. ragde5 macrumors newbie

    Joined:
    Apr 11, 2010
    #12
    try this

    google search transmission download it go to the pirate bay search dungeon keeper then find a mac version download it and open with transmission then wait for it to finish and start the game:D
     
  13. winterquilt macrumors regular

    winterquilt

    Joined:
    Feb 18, 2008
    #13
    my way is best way

    Thats terrible advice; a) its illegal and b) there is not Mac version. To play DKI on OSX use DOSbox and to play DKII install "wine", you'll need legitimate CDs of both which can easily be bought from eBay.
     
  14. slackpacker, Jan 29, 2011
    Last edited: Jan 29, 2011

    slackpacker macrumors 6502a

    slackpacker

    Joined:
    Jun 27, 2004
    Location:
    An Island off the East coast of the USA
    #14
    Don't know if this was posted but Dungeon Keeper works perfectly in Boxer on the Mac in OS X 10.6


    Boxer is an offshoot that basically is a Mac level version of DOSbox so everything is super easy. I have to say it again Boxer makes installing DOS games on a Mac SUPER FREAKING EASY!!!

    http://boxerapp.com/

    For Windows Emulators I used Windows XP 32 bit (Win7 or 64bit OS'es would not work)

    As far as I can see it runs the DOS version. Dungeon Keeper GOLD.... which seems to have sharper graphics can only be run via Parallels (I have ver 6). It runs well........ but its a little unstable sometimes and has graphics issues that force (rarely) you to restart periodically. But the graphics seem sharper under Parallels. Not sure if its the gold version or not because I was not able to run the direct X 3D upgrade via Parallels just the plain jane windows installer for gold. Mouse movement is sort of slow.

    I have also just tried VMWARE Fusion 3.11 and by far it seems to work MUCH better than Parallels at emulating this DK in Windows. Starts up slow but once you make sure to set windows 95 compatibility it works quite well. Just like the Parallels version this Windows installed version of DK Gold looks sharper than Boxer. Mouse movment is smoother than Parallels.

    VMWARE and Parallels also works with the Direct 3D Patch http://www.filefront.com/897829/d3d101.zip - Always make sure that you use Windows 95 compatibility on the .exe file
     
  15. mromero1010 macrumors newbie

    Joined:
    Apr 24, 2011
    Location:
    California
    #15
    seriously.

    Okay, I have literally been combing the Internet, trying every conceivable way to get DKII to play on my Mac OSX 10.6. I've downloaded a torrent that claims it's the Mac version of DKII, I've tried downloading Boxer, CrossOver Games, DOSBox... basically, either none of these options work, or I am simply doing everything wrong and can't get it right (probably that one. Try as I might, I'm just not that computer-smart). The most frustrating part is that after downloading the Dungeon Keeper for Mac torrent, it actually worked! It was a glorious, glorious hour and a half of my life in which the game actually ran seamlessly! Feeling accomplished and smart, I quit the game with the expectation that I could come back to it and beat it within the next few days. And of course, I come back to it and all of a sudden it turns on me, claiming that "The application Dungeon Keeper 2 quit unexpectedly" as soon as I clicked on the icon to start it up. And this continued to happen EVERY TIME before the game could even run.

    Somebody please convince me that the world does not hate me and help me out? :D
     
  16. winterquilt macrumors regular

    winterquilt

    Joined:
    Feb 18, 2008
    #16
    DKII on Mac, nay

    There is no DKII Mac version, so you must have been using it in an emulation environment. But to my knowledge DKI is DOS based and so the only one of the two that can work with DOSbox.
     
  17. Isair macrumors member

    Isair

    Joined:
    Jul 7, 2010
    Location:
    San Francisco, California
    #17
    You should give DKII a go with the latest version of wine.
     
  18. mromero1010 macrumors newbie

    Joined:
    Apr 24, 2011
    Location:
    California
    #18
    Winterquilt, so then I should hunt for a DKI download and then try and use DOSBox? I'm not really sure what to do with DOSBox in the first place, even if I had the right file...

    Isair, is Wine free to download/install?
     
  19. slackpacker, Apr 25, 2011
    Last edited: Apr 26, 2011

    slackpacker macrumors 6502a

    slackpacker

    Joined:
    Jun 27, 2004
    Location:
    An Island off the East coast of the USA
    #19
    If you use BOXER its complete just install it - its very easy...


    Directons -

    #1 DON'T use DOSBOX

    #2 - get the ISO or a folder with the contents of the ISO - ISO is the disc image of the original CD disc. Or use the CD if you have one. you have to have this on your own.

    #3 install Boxer LINK - BOXER -this is the DOSBOX emulator made for Mac OS X - it works great with DK1

    #4 Its basic and drag and drop from here very very simple


    Also DK2 is only working under Parallels or VMWARE - I think I also had it running in Crossover ( Crossover is a paid verion of Wine and make it very easy to use with OS X on a Mac.
     
  20. winterquilt macrumors regular

    winterquilt

    Joined:
    Feb 18, 2008
    #20
    Ho to.

    You have to copy all the directories form the DKI disc onto your HDD and then install it via DOSbox, it can be tricky and there are youtube tutorials on how to do this, so read the FAQs, instructions and watch the videos first - don't be in too much of a hurry.

    If you feel like it then create a tutorial video of how you did it after, game specific, for others in your situation and post a link here.

    As for DKII you'll need WINE (Wine Is Not an Emulator) and that's no fun setting up. I've not played DKII through that but it probably works.
     
  21. kristix macrumors newbie

    Joined:
    May 14, 2011
    #21
    Boxer not working for my DK1

    Hi! I tried the Boxer app but when i tried to drag and drop the CD in, i got this message instead:

    “Dungeon Keeper” does not contain any MS-DOS programs. This folder may contain a game for another platform which is not supported by Boxer.

    I'm using the original disc, but when i open the disc in mac, all the files i can see are only music files, which i think are the background music for the game. (Also, when i insert the disc, it auto-starts my iTunes) Does this mean my disc is spoilt? Or is it because mac doesn't let me view hidden files, or something along those lines? Or am i doing something wrongly?

    FYI, i'm using a macbook pro and running on version 10.6.7.

    HELP PLEASE!!!
     
  22. slackpacker macrumors 6502a

    slackpacker

    Joined:
    Jun 27, 2004
    Location:
    An Island off the East coast of the USA
    #22
    Sure your using the latest version of Boxer?
     
  23. kristix macrumors newbie

    Joined:
    May 14, 2011
    #23
    Yeah, i'm pretty sure i am because i only just downloaded it yesterday from here: http://boxerapp.com/

    I downloaded the one at the top.
     
  24. kristix macrumors newbie

    Joined:
    May 14, 2011
    #24
    DK1 working but no sound

    Ok, i got it working but it was through using the parallels on my mac to get to windows, and then using the microsoft compatibility toolkit.. it works, but theres no sound at all.. anyone happen to know how to solve that?
     
  25. ragde5 macrumors newbie

    Joined:
    Apr 11, 2010
    #25
    For those of you who are still stuck...

    This is for Dungeon keeper 2.

    Go to this website http://www.transmissionbt.com/download/
    click the link next to the X it should be the first one on the top right.
    Next go here http://thepiratebay.org/torrent/5302512/Dungeon_Keeper_2_[MAC]
    When you get there DON'T click the big green download button click the thing below that says "download this torrent"
    then the download window should come up when it does set it to open with Transmission then click ok.
    When transmission opens there should be a window with a list of files on it in this case it would have a dmg and a document on the bottom right. Click add then sit back and wait for it to finish then play.
    Hope this helps and for the people who say this is illegal this game was made in 1999 and it costs like $5 so they don't give a crap.
     

Share This Page