Resolved Early 2009 Mini Optical Audio Out Issue

Delmar

macrumors 6502
Original poster
May 10, 2012
308
11
Texas
I have my early 2009 Mac Mini connected to my Denon AVR-E200 via Mini Display Port-HDMI for video & Mini Toslink to Toslink audio in for audio.

Now the issue is the audio has stopped working. The internal speakers work, headphones plugged into the audio out port work but when the Toslink cable is plugged in the audio does not work now. No settings have been changed. Anyone have a solution for this issue?
 
Last edited:

fa8362

macrumors 65816
Jul 7, 2008
1,343
58
Check audio midi digital output settings. Make sure nothing is muted.
Check the toslink cable and confirm that it works
Check the receiver settings and confirm that the right input is selected
Check the receiver toslink input and confirm that it works

One of those is almost certainly your problem
 
Last edited:

Delmar

macrumors 6502
Original poster
May 10, 2012
308
11
Texas
Thank you I will check these. I'm leaning towards a failed Toslink Cable since the audio worked previously & no settings have been changed.

Anyone else had this issue?
 

Fishrrman

macrumors Core
Feb 20, 2009
19,418
6,721
Have you tried "reversing" the TOSlink cable, end-to-end? (if possible)

Have you tried substituting the TOSlink cable with another?
 

Delmar

macrumors 6502
Original poster
May 10, 2012
308
11
Texas
Finally had a chance to mess with this issue & it was a bad Toslink Cable. Made in China, go figure...:mad:
 
Register on MacRumors! This sidebar will go away, and you'll see fewer ads.