Editing H.249 DSLR footage in Pr CS6

Discussion in 'Digital Video' started by iampaulb, Jul 27, 2012.

  1. iampaulb, Jul 27, 2012
    Last edited: Jul 27, 2012

    iampaulb macrumors regular

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Location:
    London
    #1
    I have just been exchanging some emails with a good twitter friend. He advises that I shouldnt be editing in H.249 and to use ProRes (he is a FCP7 user). He converts all recorded footage to ProRes via MPEG steamclip, then converts back to H.249? As the Canon 550D records in the H.246 codec i would like to start off the batt with the best chance to bring the best quality of the footage out in editing.

    With Apple making the ProRes codec now free and with the help from these pages Would working in ProRes be a good idea?

    What would be the best workflow with Premiere cs6?
     
  2. simsaladimbamba

    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    located
    #2
    The codec you mean is called "H.264", an MPEG-4 codec, which is not suited for editing, but on highly powered computers it can be done, as H.264 does not store every frame, only keyframes, in between those keyframes the other frames get interpolated, thus frame precise editing is highly CPU intensive.
    Adobe Premiere can work with the ProRes codec, but it can also work with the free Cineform codec from GoPro.
    In MPEG Streamclip just use the Batch List (CMD+B), add your H.264 encoded files and add one setting to export the files to, either using Cineform or ProRes as video compressor and Uncompressed for Sound.
     
  3. iampaulb thread starter macrumors regular

    Joined:
    Jul 23, 2012
    Location:
    London
  4. MisterMe macrumors G4

    MisterMe

    Joined:
    Jul 17, 2002
    Location:
    USA
    #4
    Minor quibble. H.264 and similar compressed video formats do not interpolate frames between keyframes. One keyframe is recorded each second. Between keyframes, H.264 records the the differences between the last keyframe and the current frame. At playback, these difference data are used to mathematically reconstruct the frames between keyframes.
     
  5. simsaladimbamba

    Joined:
    Nov 28, 2010
    Location:
    located
    #5
    No problem. Interpolate might be wrong word then, but thanks for providing a more precise explanation.
     

Share This Page