El capitan - micro freeze on OS

Discussion in 'OS X El Capitan (10.11)' started by Wizzardo, Jan 9, 2016.

  1. Wizzardo macrumors newbie

    Wizzardo

    Joined:
    Jan 9, 2016
    #1
    Hi everybody,
    I updated to El capitan (macbook pro early 2008) and I have a big problem.

    Every 10 min my os freeze for just 5 second... I can't use mouse or keyboard but the system still working (for example videos or loading wheel)... It's really annoying! I have a ssd hd + 1tb hd.

    I already made a clean install of the OS.

    Can someone help me please?

    thanks a lot

    F.
     
  2. CoastalOR macrumors 68000

    CoastalOR

    Joined:
    Jan 19, 2015
    Location:
    Oregon, USA
    #2
    Try running Activity Monitor in the Utilities folder and look at the % CPU tab. Is there some activity occurring every ten minutes during the freeze?
     
  3. Wizzardo thread starter macrumors newbie

    Wizzardo

    Joined:
    Jan 9, 2016
    #3
    checkd.... nothing suspiscius..... I really don't know what it can be..... other idea??
     
  4. CoastalOR, Jan 9, 2016
    Last edited: Jan 9, 2016

    CoastalOR macrumors 68000

    CoastalOR

    Joined:
    Jan 19, 2015
    Location:
    Oregon, USA
    #4
    Are your "ssd hd + 1tb hd" fused? I'm assuming you have one of the drives in a caddy in the optical bay. How do you have your drives setup? I'm wondering if you have the beginning of a HD problem.
    Have you tried running Disk Utility First Aid?
     
  5. Gochugogi macrumors regular

    Gochugogi

    Joined:
    Oct 27, 2013
    Location:
    Sandwich Isles
    #5
    I was having random short freezes, crashes, slow performance and over heating while running PS and video plugins after upgrading to 10.11.2. Finally I checked Activity Monitor during one of these episodes--it barely opened--and saw Google Updater going nuts. It actually "called the mothership" thousands of times at 4:28PM, choking my CPU and internet connection. After several unsuccessful tries with terminal commands--apparently Google changes Updater regularly, invalidating last month's terminal fix--I was able to remove Updater with App Cleaner. All 300MB of Google spyware. Now all is well and normal! No more Google extensions or apps for me...

    The tricky thing is Updater is often inactive so a casual check often reveals normal system activity. However, once it cranks up, it dominates your Mac and generates many pages of Activity Monitor logs.
     
  6. nbnbxdnb macrumors regular

    Joined:
    Sep 1, 2010
    #6
    Was there any reason for google updater to do that? I am using chrome all the time. I just checked the console and didn't find that call mothership message.
     
  7. OrganMusic macrumors 6502

    Joined:
    Sep 21, 2008
    Location:
    Chicago
    #7
    I have this exact problem also with my early 2008 Mbp
     
  8. Wizzardo, Jan 10, 2016
    Last edited: Jan 10, 2016

    Wizzardo thread starter macrumors newbie

    Wizzardo

    Joined:
    Jan 9, 2016
    #8
    Thanks for the answear. Can you be more precise on what you delete via AppCleaner?

    I have delete google chrome and everything of google from my mac but in the console I still have googleSoftwareUpdateAgent. Can you please help me to delete it?

    thanks

    F.
    --- Post Merged, Jan 10, 2016 ---
    Wow.... so it's something everybody has? I had the idea to reinstall on new hard drive but at this point I think that the problem is different!
     
  9. Gochugogi macrumors regular

    Gochugogi

    Joined:
    Oct 27, 2013
    Location:
    Sandwich Isles
    #9
    I simply clicked the checkbox for Google updater in the left column and it appears in the "to be deleted" column on the right. Finally, click the "remove" button on the bottom right. I paid the $3.99 fee prior to doing all this. As I understand, the "free" state of AppCleaner is not fully enabled and won't actually remove many things.
     
  10. Wizzardo thread starter macrumors newbie

    Wizzardo

    Joined:
    Jan 9, 2016
    #10
    I can't solve this.... will format and reinstall without installing google software... but I have a bed premonition because I had the same problem even in the recovery mode (outside OS).... what do you think? if is google problem this should be the best way.....
     
  11. mattysouthall macrumors member

    Joined:
    Jul 23, 2012
    #11
    I get this issue sometimes where it would freeze for a few seconds and then be fine, I am using a 2015 rMBP with SSD so no idea what causes it.
     
  12. Wizzardo thread starter macrumors newbie

    Wizzardo

    Joined:
    Jan 9, 2016
    #12
    It's not google update.....
    formatted the mac, nothing install, same problem!

    try to install Yosemite..................
     
  13. Gochugogi macrumors regular

    Gochugogi

    Joined:
    Oct 27, 2013
    Location:
    Sandwich Isles
    #13
    Maybe you need to do the PRAM reset dance. Over the years it has cleared out strange behavior on my Macs many times after an OS update.
     
  14. OrganMusic macrumors 6502

    Joined:
    Sep 21, 2008
    Location:
    Chicago
    #14
    I have both 10.11.3 and 10.5.8 on this machine. I thought it might be a hardware glitch as I had to do a bunch of repairs inside recently, but it never happens in 10.5.8. I installed the PUBLIC BETA 2 update just before writing this so we'll see if it fixes anything. It's hard to tell if the whole OS is freezing or just the keyboard and trackpad.

    Edit: still happening.
    Edit 2: No Chrome on this machine.
     
  15. Wizzardo, Jan 11, 2016
    Last edited: Jan 11, 2016

    Wizzardo thread starter macrumors newbie

    Wizzardo

    Joined:
    Jan 9, 2016
    #15

    I tried the beta too but no result.
    With maveriks things seems to work well. I was thinking it was a hardware problems too but... it's not. Is El Capitan! Strange but true. I will still in Maverick and install Chrome.
     
  16. b0fh666 macrumors 6502a

    b0fh666

    Joined:
    Oct 12, 2012
    Location:
    south
    #16
    set yor hard drives to never sleep see if it helps
     
  17. Wizzardo thread starter macrumors newbie

    Wizzardo

    Joined:
    Jan 9, 2016
    #17
    already tried. It's not that.

    thanks
     

Share This Page