Erasing and reinstalling Mac G5

Discussion in 'macOS' started by Andrew07, Sep 21, 2007.

  1. Andrew07 macrumors 6502

    Joined:
    Apr 25, 2007
    #1
    How do I do this? My G5 has been running a bit slower these past few months so I think a clean reinstall might do it some good. I've found the three installation discs and backed up anything I wanted to keep onto an external drive. Right now I'm at 10.4.8....now what? :)
     
  2. justinm macrumors member

    Joined:
    Aug 15, 2007
    Location:
    Orlando FL
    #2
    Insert the Install Disc and hold C at startup

    Select erase and install and your good to go. Just make sure you have everything you want backed up!
     
  3. Andrew07 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Apr 25, 2007
    #3
    Ok, now I'm running on a fresh install. I've checked for/installed updates 3 or 4 times, and when I check now under 'Software Updates' it doesn't tell me to download anything....but I'm on version 10.3.9 and iTunes isn't the current version. Will I have to get updates manually now or what?
     
  4. wrldwzrd89 macrumors G5

    wrldwzrd89

    Joined:
    Jun 6, 2003
    Location:
    Solon, OH
    #4
    The reason is that you aren't running Tiger (Mac OS X 10.4.X). The latest version of iTunes probably requires Mac OS X 10.4.10, which explains why it's not showing up in your Software Update. Do you still have your Mac OS X 10.4.X install disc? If you do, go ahead and install that.
     
  5. Andrew07 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Apr 25, 2007
    #5
    I couldn't find the tiger disc for the G5....i just got a Macbook Pro a couple months ago, could I use that install disc?
     
  6. wrldwzrd89 macrumors G5

    wrldwzrd89

    Joined:
    Jun 6, 2003
    Location:
    Solon, OH
    #6
    No. That disc only contains Intel components, which will not work on your G5. Leopard will be the first OS release that has retail discs that are Universal - both PowerPC and Intel code will be included.

    You'll need a Tiger retail disc for your G5 - those are PowerPC-only, and will work.
     
  7. Andrew07 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Apr 25, 2007
    #7
    Bummer. Will I need to upgrade to Tiger before going to Leopard? Or can I go from 10.3.9 straight to Leopard?
     
  8. wrldwzrd89 macrumors G5

    wrldwzrd89

    Joined:
    Jun 6, 2003
    Location:
    Solon, OH
    #8
    You should be able to go directly to Leopard from 10.3.9, if not via a simple upgrade, via an Archive and Install.
     
  9. Andrew07 thread starter macrumors 6502

    Joined:
    Apr 25, 2007
    #9
    Cool, will hold out for another month then. Thanks for all the help!!
     

Share This Page