external hard drive not showing up on AFP server

Discussion in 'macOS' started by nick_harambee, Mar 27, 2008.

  1. nick_harambee macrumors regular

    Joined:
    May 20, 2005
    #1
    hi

    i have successfully connected a couple of times to a firewire external hard drive connected to my dad's iMac over the internet (AFP server) for the purpose of backing up some files, but now it doesn't show up at all as a volume when i connect to his iMac through finder/go/connect to server. i don't believe that any settings were changed, so don't understand why it isn't showing up. currently when i get info on the drive 'shared folder' is checked, everyone has permission to read and write and 'ignore ownership on this volume' is checked, and file sharing is enabled in system preferences/sharing.

    does anyone have any ideas of what i can do to get the drive to show up again?

    thanks

    nick
     
  2. Makosuke macrumors 603

    Joined:
    Aug 15, 2001
    Location:
    The Cool Part of CA, USA
    #2
    Is the computer you're connecting to running 10.4 or 10.5?

    In my experience (I could be wrong) a stock 10.4 install won't show you any mounted volumes unless you're connected as an admin user, regardless of whether you have permissions to write to the volume or not. This can be changed with freely available tools, of course.

    Is it possible that's the difference--you were connecting as an admin user when it worked, and not now?

    Under 10.5 the sharing system gives you a lot more control, and if the drive is listed in the appropriate pref pane as being shared, it should work.
     
  3. ptaffs macrumors newbie

    Joined:
    Nov 17, 2008
    #3
    I think you're correct, I have been dealing with this problem and can connect to an external hard drive (on a 10.4 host) only if the connection is made as an admin user.

    What are the freely available tools you mention?
     

Share This Page