External USB DAC issues with Ayy Capitan

Discussion in 'OS X El Capitan (10.11)' started by Sanlitun, Jun 9, 2015.

  1. Sanlitun, Jun 9, 2015
    Last edited: Jun 9, 2015

    Sanlitun macrumors 6502

    Sanlitun

    Joined:
    Sep 19, 2014
    Location:
    127.0.0.1
    #1
    I have found that the USB DAC I am currently using (NAD M51) is not working properly with software using Core Audio such as Spotify or iTunes. The Bitperfect add on with iTunes is not working either.

    Audirvana+ using exclusive mode is still working although only on files with a bitrate of 96 kHz or less and there is something ever so slightly off about the sound. My B&W MM-1 seem to be working properly too.

    I now see that these issues along with my mouse not working have me understanding what beta really means. Be forewarned if you are using external audio gear.
     
  2. zz2k9 macrumors member

    Joined:
    Jul 15, 2012
    #2
    Yeah I have just found this issue using my Meridian Explorer DAC. It starts cutting like its buffering.

    Shame. All bit rates too.
     
  3. SG- macrumors regular

    SG-

    Joined:
    Jun 8, 2015
    #3
    have you checked Audio MIDI Setup in Apps -> Utilities and tried messing around in there or making sure the settings match 10.10 for you device?
     
  4. jhwalker macrumors regular

    Joined:
    May 31, 2011
    #4
    Same here with LH Labs Pulse and iFi Micro iDSD. Sometime it synchs, sometimes it doesn't - most of the time, just static.

    Same devices works just fine with Yosemite and with Windows 8.1 and Windows 10 Preview, so it's definitely an issue with El Capitan.
     
  5. Sanlitun thread starter macrumors 6502

    Sanlitun

    Joined:
    Sep 19, 2014
    Location:
    127.0.0.1
    #5
    Well it seems that DP2 has cleared up the issues with using an USB external DAC.

    Can finally listen to my headphones again.
     
  6. auhlixer macrumors regular

    Joined:
    Apr 15, 2006
    Location:
    Philadelphia, PA
    #6
    Good news!!!
     
  7. jhwalker macrumors regular

    Joined:
    May 31, 2011
    #7
    Same here - beta 2 restored access to my USB DAC :)
     
  8. mcvaughan macrumors 6502

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Location:
    Houston, TX
    #8
    I guess there was a code regression since the general release still has issues. My HiFiMan EF2A has no audio controls under El Cap.
     
  9. davehutch macrumors 6502a

    davehutch

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Location:
    Croxley, Herts
    #9
    Upgraded to the latest version 10.11.2 and my NuForce uDac-2 stopped working. Any ideas how I can put this right?
     
  10. fisherking macrumors 601

    fisherking

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Location:
    ny somewhere
    #10
    am using a nuforce udac-3, and no issues (every version of 10.11, including current 10.11.3beta). perhaps contact nuforce?... or try another usb port. what mac?
     
  11. davehutch macrumors 6502a

    davehutch

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Location:
    Croxley, Herts
    #11
    Thanks.
    2015 15" MBP. I've written to NuForce and I'm waiting for a reply. Will let you know the outcome.
     
  12. davehutch macrumors 6502a

    davehutch

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Location:
    Croxley, Herts
    #12
    Their reply is as follows:

    As a company, we have recently purchased Nu-Force as a brand, however, the model you have is a legacy unit & is not supported by Optoma. Having studied your problem this does seem consistent with Apple rather that the Udac2 as there may be an issue on the Apple drivers on El Capitan. In view of this we would suggest speaking with Apple.

    I've asked them to confirm that the uDac-3 is fully compatible with OS X El Capitan.
     
  13. fisherking macrumors 601

    fisherking

    Joined:
    Jul 16, 2010
    Location:
    ny somewhere
    #13
    am using a nuforce udac-3, and no issues (every version of 10.11, from orifina
    well it works here; no drivers, no issues (have been using it since yosemite). am now on 10.11public beta 3...and it continues to work.
     
  14. davehutch macrumors 6502a

    davehutch

    Joined:
    Mar 5, 2009
    Location:
    Croxley, Herts
    #14
    Good to know. It's come up on Massdrop recently for around £50 delivered to the UK, so might be worth changing to if it comes up again
     

Share This Page