Face detection in Photos stalled out?

Discussion in 'iOS 10' started by tbalena, Jul 20, 2016.

  1. tbalena macrumors newbie

    Joined:
    Feb 20, 2008
    #1
    I installed Public Beta 1 on both my iPhone 6s and my iPad Pro over the weekend. While my iPad Pro completed scanning my photo library for faces overnight, my iPhone seems to be stuck halfway. There is no indication in the People album that the scan is still taking place (such an indication was there for a while, but no longer), but the number of photos attached to each person is far lower than on my iPad.

    Does anyone know if there's a way to restart the process? Either from where it is now, or from scratch? Or if there's even a way to tell if my phone even KNOWS that it still has a job to do?
     
  2. Jaggrey macrumors regular

    Jaggrey

    Joined:
    Sep 7, 2015
    Location:
    Pembroke Pines, FL
    #2
    I'm having the same problem after installing Public Beta 2 on my 6s+. Did you ever get it working?
     
  3. ashindnile macrumors 6502

    Joined:
    Jul 16, 2015
    #3
    Oddly, this beta finally got face detect working on my devices.
     
  4. ideal.dreams macrumors 68020

    ideal.dreams

    Joined:
    Jul 19, 2010
    Location:
    OH
    #4
    Same here, it stalled out on PB1 but PB2 kicked it in the tail and got it to continue. It's working as expected for me now.
     
  5. vertsix macrumors 65816

    vertsix

    Joined:
    Aug 12, 2015
    #5
    Can you just turn this feature off?

    Just wondering because I haven't ever been a fan of this feature.
     
  6. tbalena thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 20, 2008
    #6
    Nope, it's still sitting where it was before. No progress indicator to be seen. It seems to think it's work is done. But as I said, on my iPad... working perfectly.

    I'm fine with it not working for now -- it's a beta. These things happen. My concern is that, if Photos thinks it's done scanning for faces, even when the final version of iOS 10 comes out in the Fall, it'll STILL sit there happily, never completing the scan. And that there won't be any user-facing way to refresh the scan or flush the old data and start again (short of deleting all my photos).
     
  7. ashindnile macrumors 6502

    Joined:
    Jul 16, 2015
    #8
    An iTunes sync then hard reset might cause it to reindex. I'd wait a couple days though.
     
  8. Jaggrey macrumors regular

    Jaggrey

    Joined:
    Sep 7, 2015
    Location:
    Pembroke Pines, FL
  9. tbalena thread starter macrumors newbie

    Joined:
    Feb 20, 2008
    #10
    I wish I was getting that amount of feedback. Mine is presenting me with the finished view of the People album, as if it IS finished. No progress indicator to be seen.
     
  10. uptownnyc macrumors 6502

    Joined:
    Mar 28, 2011
  11. oMc macrumors 6502

    oMc

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Location:
    Finland & France
    #12
    I think it just takes forever... My iPhone was plugged overnight and also a good part of the day and it is still at ~2800 on 4000 pictures. Sometimes the count seems to be stuck on the same number for hours.

    Hopefully Apple will fix this in later releases.
     
  12. stooovie macrumors 6502a

    Joined:
    Nov 21, 2010
    #13
    And now, imagine they will have to sync this train wreck with other devices.

    I admire Apple's determination to do everything on-device for security, but this is way complicated. They got absolutely nothing on google photos.
     
  13. utwarreng macrumors 6502

    utwarreng

    Joined:
    Aug 8, 2009
    #14
    Dev Beta 1 took three days to do my ~4500 photo library and was constantly stalling. Dev Beta 4 had it done in less than one night. Go with a newer version.
     
  14. uptownnyc macrumors 6502

    Joined:
    Mar 28, 2011
    #15
    I'm on current public beta, and it's only gotten me this far. Thing switching over to the dev beta would make a difference?
     
  15. oMc macrumors 6502

    oMc

    Joined:
    Oct 17, 2010
    Location:
    Finland & France
    #16
    I am on PB3 (DB4) and it's taking ages...
     

Share This Page