Become a MacRumors Supporter for $50/year with no ads, ability to filter front page stories, and private forums.

bag99001

macrumors 6502
Original poster
Jun 11, 2015
278
287
Hello - I just got a new MacBook Pro 13", 2 Ghz i5, 16gb RAM. Trying the Final Cut Pro demo and even on the most basic of projects I'm getting repeated beach balls. Wondering if there is something I have setup wrong? Could it be a hardware problem? Catalina issue?
 

MSastre

macrumors 6502a
Aug 18, 2014
614
278
How big is your hard drive? Where are you storing your media? Always best practice is to keep your original media on an external hard drive and choose to "leave in place". FCP will make links to it. Most of the time you don't need optimised or proxy media. Optimised takes up a lot of space.
 

bag99001

macrumors 6502
Original poster
Jun 11, 2015
278
287
How big is your hard drive? Where are you storing your media? Always best practice is to keep your original media on an external hard drive and choose to "leave in place". FCP will make links to it. Most of the time you don't need optimised or proxy media. Optimised takes up a lot of space.

All on the internal SSD. 380 gb free out of a 500 gb drive. I had some issues this morning on a simple 20 second project and was playing around with transitions hovering over different ones to try and it beach balled for 20 seconds. Had to force quit and restart and it worked fine for a while afterwards....
 

bag99001

macrumors 6502
Original poster
Jun 11, 2015
278
287
Apparently I am not the only one having these issues...

Here's a video showing my issue exactly:

Then someone else:


And then a youtube from someone else posting about this issue with the exact same model:


I posted on the Apple support community and got a bunch of responses from people having the same issues. Someone posted a youtube as well.

I'm initiating a return for now on my MacBook...I bought this instead of the air to avoid this very type of issue. I suspect it may be something they can fix with a software/firmware update but I'm worried that's not a certainty.
 

zipur

macrumors 6502a
Mar 3, 2011
588
84
The great state of Texas
I just got my MBP 2020 Quad yesterday. fresh install of all my apps and I was getting Beach Balls in almost every app in the System Preference window took 8-14 sec. to open. If I clicked on Users it would take 14 sec. for the Icon to open up. On any System Pref. if I clicked on the Security Lock on the lower left corner... Spinning Beach Balls.
Well I worked with Apple Support all day, I was ready to return this thing after my third re-install.
I know this is long-winded but I put in a lot of time on this new 2K laptop. So what was the fix for me... Change The "User Image" under Users & Groups. Yep and then Bip, Bam, Boom as soon as I changed that old self portrait which was imported under my Apple ID. Everything Worked. Just a suggestion.
 
Register on MacRumors! This sidebar will go away, and you'll see fewer ads.