Final Cut Express 4 HD MiniDV Capture Problems

Discussion in 'Digital Video' started by Freewayjim, May 10, 2009.

  1. Freewayjim macrumors regular

    Freewayjim

    Joined:
    Aug 2, 2008
    Location:
    Metro Atlanta
    #1
    I just got a new camcorder (Sony HDR-HC9) and shot some video with it today.

    I imported the video to FCE4 and it has black bars on the top and bottom and the footage does not look HD quality at all.

    I did some research and changed the settings in Easy Setup to
    Format: Apple Intermediate Codec
    Use HDV-Apple Intermediate Codec 1080i60

    I can capture the video just fine, in fact the video looks awesome while it's being captured, a far cry from my old camera. After the capture is done I drag the clip from the browser to the timeline and it's black bars and the quality is not very good.

    I recorded the video from the camera in HDV1080i so I'm perplexed at what the problem could be.

    I'd appreciate any help/advice.

    Thank You!
     
  2. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #2
    the black bars are because its in widescreen (i think).

    the bad quality is because its just a "preview" when you watch it. try to export the movie into a .mov file or something and see how you go :)
     
  3. Freewayjim thread starter macrumors regular

    Freewayjim

    Joined:
    Aug 2, 2008
    Location:
    Metro Atlanta
    #3
    I think I solved the problem:

    If I capture the footage in a new project it's great, fills up the canvas and looks like it should. I was importing it in to a template I use that has a graphic opening that was in DV format (had been using with my old camera/DV video for months). Even if I copy the new footage over it looks fine so all is good.

    To DoFoT9; Thanks for the quick reply.
     
  4. DoFoT9 macrumors P6

    DoFoT9

    Joined:
    Jun 11, 2007
    Location:
    Singapore
    #4
    aahhh well that makes sense, i was heaps far off haha!
     
  5. senseless macrumors 68000

    senseless

    Joined:
    Apr 23, 2008
    Location:
    Pennsylvania, USA
    #5
    The timeline settings are a mystery to me. I don't know why FCE doesn't have an autodetect function so I don't have to waste so much time trying to match various audio modes. It's especially a problem when dubbing older tapes that may have been recorded in 12 bit mode.
     

Share This Page