Final Cut Express HD won't work with external HD

Discussion in 'Digital Video' started by KJdanReuben, Feb 13, 2008.

  1. KJdanReuben macrumors regular

    Joined:
    May 22, 2007
    #1
    I tried making a movie in FCE yesterday with my new G-Tech G-Drive set as the scratch disk. It is hooked to my MBP (2.2ghz SR) via Firewire 800. When I went to the capture screen, it didn't bring up anything except for the rainbow of colors in the preview area. All of my controls - play, stop, etc. - worked from Final Cut and the tape would play on the computer but I couldn't capture anything. So, I went and changed the scratch disk back to my boot drive and it worked fine. What is wrong with it? The guy at the Apple store said the two would work together; he even recommended the G-Drive. It also will not work when hooked via Firewire 400. I bought the G-Drive for this soul purpose, and now it is not working. I can, however, capture in iMovie '08 using an external scratch disk. Do I need to upgrade Final Cut Express HD 3.5 to Final Cut Express 4?

    Thanks for all the help!
    I also posted this in the Mac Software category. Wasn't sure which was the better area.
     
  2. zioxide macrumors 603

    zioxide

    Joined:
    Dec 11, 2006
    #2
    Is the external drive formatted for Mac (HFS+ Journaled) or Windows (NTFS or FAT32)?
     
  3. KJdanReuben thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 22, 2007
    #3
    Ummm, I'm not sure. I'll have to check. I didn't even think about that. Thanks!
     
  4. slu macrumors 68000

    slu

    Joined:
    Sep 15, 2004
    Location:
    Buffalo
    #4
    I bet the previous answer is correct as I had a similar problem with an external drive until I reformatted it for HFS
     
  5. KJdanReuben thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 22, 2007
    #5
    How do I format in HFS? I reformatted it in Mac OS Extended Journaled and it still isn't working. Are they the same?
     
  6. zioxide macrumors 603

    zioxide

    Joined:
    Dec 11, 2006
    #6
    Yeah, HFS+ is Mac OSX Extended.

    hmm, is the drive showing up on your desktop? can you copy and paste files on to it in Finder?
     
  7. KJdanReuben thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 22, 2007
    #7
    I can do everything with it, except use it as a scratch disk for Final Cut Express HD. I can use it as one with iMovie '08, but not FCE. Thanks for all the help!
     
  8. KJdanReuben thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 22, 2007
    #8
    Would installing Final Cut Express HD on the G-Drive make a difference? Right now it is installed on my internal drive.
     
  9. zioxide macrumors 603

    zioxide

    Joined:
    Dec 11, 2006
    #9
    No, the app has to be installed on the internal drive.

    This is really weird. Can you post a screenshot of the FCE capture scratch setup dialog? (Command+shift+3 to take screenshots)
     
  10. KJdanReuben thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 22, 2007
    #10
    Here it is.
     

    Attached Files:

  11. KJdanReuben thread starter macrumors regular

    Joined:
    May 22, 2007
  12. noosemoose macrumors newbie

    Joined:
    Feb 28, 2008
    #12
    just kidding- didn't fully read earlier entry! whoops! also, the bars appear on mine too, but if i click the capture now button, it works. *hint- capture in imovie, 1080i set, and drag to disk, to FCEHD
     

    Attached Files:

Share This Page