Finally, now works NVMe Boot in my Mac Pro 2009

JAJE

macrumors newbie
Original poster
Nov 17, 2018
6
1
Denmark
I have upgraded my Mac Pro 2009 4.1 to 5.1

Upgrade it with Mojave 14.1

SMC-Version (System) 1.39f5

SMC-Version (CPU Board) 1.39f5

Boot ROM-Version is 140.0.0.0

CPU 3.33 GHZ 6- Core Intel Xeon

Memory 32 GB 1333 MHz DDR3 ECC

Graphics Card 1

  • EVGA GeForce® GTX 1050 Ti Gaming - NVIDIA GeForce GTX 1050 - 4 GB GDDR5 - PCIe 3.0 x16 - DVI, HDMI, DisplayPort
Graphics Card 2

  • GT 120 Graphics Card to Boot Screen


  1. My Boot HD 1 With MacOX High Sierra 13.6
  • StarTech.com 3PT M.2 SSD Adapter Card - 1x PCIe (NVMe) 2x SATA M.2 PCIe 3.0

  • Samsung 970 EVO MZ-V7E1T0BW - Solid state drive - 1 TB - intern - M.2 2280 - PCI Express 3.0 x4 (NVMe) - 256-bit AES - TCG Opal Encryption 2.0

  • Black Magic Speed is 1450/1550


  1. MY Boot HD 2 is with MacOX Mojave 14.1
  • DeLOCK PCI Express x4 Card > 1 x internal M.2 Key B + 1 x internal NVMe M.2 Key M

  • Samsung 960 PRO MZ-V6P512BW - Solid state drive - 512 GB - intern - M.2 2280 - PCI Express 3.0 x4 (NVMe) - 256-bit AES - TCG Opal Encryption

  • Black Magic Speed is 1450/1550


  1. MY Boot HD 3 is with MacOX High Sierra 13.6
  • OWC 240GB Mercury Accelsior E2 PCI Express Solid State Drive

  • This AHCI SATA Controller that is the Reason Why it works with Boot in Mac Pro

  • This is not NVME Controller

  • Black Magic Speed is 230/655


  1. MY Boot HD 4 is with MacOX Mojave 14.1
  • OWC Accelsior S, PCIe, SATA Blue

  • Samsung 960 EVO 512 GB SSD

  • Black Magic Speed is 500/550


It is a waste of money to buy the Samsung Pro version NVMe or SSD for Mac Pro as you can not take advantage of the better speed so buy the standard Samsung 950/96/970 to use with Mac Pro 4.1 and 5.1





HD 1

upload_2018-11-26_21-52-15.jpg


HD 2

upload_2018-11-26_21-52-15.jpg


HD 4

upload_2018-11-26_21-52-15.jpg


HD 1 Controller

upload_2018-11-26_21-52-15.jpg


HD 2 Controller

upload_2018-11-26_21-52-15.jpg


OWC with 240 GB SATA HD

upload_2018-11-26_21-52-15.jpg


HD 4 Controller

upload_2018-11-26_21-52-15.jpg
 

Attachments

  • Like
Reactions: expede

JAJE

macrumors newbie
Original poster
Nov 17, 2018
6
1
Denmark
if you configure a pcie raid 0, you will get better w/r speed?
Hi the OWC 240GB Mercury Accelsior E2 PCI Express Solid State Drive is with Raid 0 ( 2 *120 GB SATA )
But the speed is pure 230/655 compare to NVMe Samsung 970 in the startech Controller 1450/1500 but this Controller
you can/t use Raid 0 because there is only 1 NVMe Slot and 2 M.2 SATA Slot and there you can use raid o

OWC Accelsior S, PCIe, SATA Blue is better with Samsung 860 Evo speed is 500/550

Raid o is faster than Raid 1 but Raid 0 is not Secure if you get HD breakdown you lose all Data

You can use both raid o or raid 1 with 4 bay to SATA HD in the Mac Pro and this is what i have with old 2 TB HD SATA 7200 RPM and with Raid 1
 

Silencio

macrumors 68020
Jul 18, 2002
2,356
226
NYC
Do you have a specific model number on that DeLOCK PCI Express x4 card? The only one I could find after a quick search is the 89381 with one m.2 and one SATA6 connector.