Have you noticed high fan RPMs after installing Quadro 4000 ?

Discussion in 'Mac Pro' started by brosenz, Apr 26, 2011.

  1. brosenz macrumors regular

    brosenz

    Joined:
    Apr 26, 2011
    #1
    I have a Mac Pro 2009.

    Just after I installed my new Nvidia Quadro 4000 for Mac I noticed that the fans are running at a much higher speed, everything else is working fine though, has anybody else noticed something like this ?. Just to clarify I am talking about the Mac Pro fans, not the one in the Video Card.

    I am not using any other video card with the Quadro 4000. I've installed the Quadro 4000 on the PCI Slots #1 and #2 (both x16), just to try different locations but it's always the same issue.

    I don't think the issue is temperature related, sometimes for no reason with the Mac Pro idle the computer fans will start ramping up speed up to very high RPMs, and sometimes with load on the computer the fans will run at very low RPMs, so I do not see a correlation between temperature and fan speed.

    If I run Cinebench and execute an OpenGL test the Fans RPM will go down to the normal values and will stay there, this is really weird, it seems like the card needs to be activated or engaged by some OpenGL application and the fans (Expansion Slot and Power Supply) will return to their normal values.

    I've been monitoring temperatures with iStat Menus, monstly CPU temperature and always in normal ranges, around 38C to 40C.

    Any suggestion ?, thanks
     
  2. Diesel-Benz macrumors member

    Joined:
    Apr 17, 2011
    #2
    PCI slot fan speed is controlled by slot power consumption. The Quadro is a power hungry card to obviously it will trigger the SMU to increase fan speed in response.
     
  3. bluesteel macrumors 6502

    Joined:
    Apr 5, 2007
    Location:
    Earth
    #3
    i have a similar issue, but i thought it was the Quadro 4000's fan. i might be wrong, it could be the Mac Pro fans. but anyhow, yes, i hear the fans all day long. not sure what causes this. i do know that the Quadro 4000 runs very hot.
     
  4. JeepGuy macrumors regular

    Joined:
    Sep 24, 2008
    Location:
    Barrie
    #4
    I'm pretty sure it's the quadro fans, I have noticed this on my work computer, after I installed this card as well.
     
  5. 100Years macrumors regular

    Joined:
    Mar 8, 2011
    #5
    I had a Quadro card that I used for CUDA; ran very hot, and was loud as well.
     
  6. motox25 macrumors member

    Joined:
    Aug 28, 2008
    #6
    I installed dual video cards in my 06 Mac Pro a couple of weeks ago and the GPU/HDD fan runs at higher RPMs continually now. I'm guessing its just the mac pro increasing airflow to prevent overheating.
     

Share This Page