help me choose RAM

Discussion in 'MacBook Pro' started by DaKyd55, Mar 9, 2011.

  1. DaKyd55 macrumors member

    Joined:
    Jul 3, 2010
    #1
    i'm considering getting extra RAM for my computer sometime but i don't know what kind to get. i have a 13 inch unibody macbook pro. i want from 4-6gb extra. nothing too expensive though (no more than 200$). below is my system profiler memory area


    Memory Slots:

    ECC: Disabled

    BANK 0/DIMM0:

    Size: 1 GB
    Type: DDR3
    Speed: 1067 MHz
    Status: OK
    Manufacturer: 0x80AD
    Part Number:
    Serial Number:

    BANK 1/DIMM0:

    Size: 1 GB
    Type: DDR3
    Speed: 1067 MHz
    Status: OK
    Manufacturer: 0x80AD
    Part Number:
    Serial Number:



    what would you reccomend?
     
  2. mulo macrumors 68020

    mulo

    Joined:
    Aug 22, 2010
    Location:
    Behind you
  3. mcvaughan macrumors 6502a

    Joined:
    Aug 9, 2007
    Location:
    Houston, TX
    #3
    I second this recommendation. I order all my RAM upgrades from OWC. 100% happy customer!
     
  4. stridemat Moderator

    stridemat

    Staff Member

    Joined:
    Apr 2, 2008
    Location:
    UK
    #4
  5. Cantisama macrumors member

    Joined:
    Feb 27, 2011
    #5
    I don't know how much memory your particular macbook pro supports (you may want to include model # or release date in your op), but you can get memory much cheaper if you don't go through OWC.

    Crucial 4GB for $40: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820148191
    8GB for ~$85 (if your laptop supports it); http://www.newegg.com/Product/Produ...ATCH&Description=8gb+ddr3+1066+laptop&x=0&y=0

    I just installed Crucial 8GB on my MBP 2011 and it works perfectly. It was over $20 cheaper than OWC (and Crucial was like $10 more than all other brands).

    -Update-
    Looked up the specs, if your 13" macbook pro was mid 2009 or earlier it supports up to 4GB, if it was mid 2010 or later it supports up to 8GB.
     
  6. kowalabearhugs macrumors newbie

    kowalabearhugs

    Joined:
    Mar 9, 2011
    #6
  7. DaKyd55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jul 3, 2010
    #7
    im not extremely experienced with this, but would i have to install this by myself? do i have to take apart the computer to do this? could an average person do it
     
  8. adnoh macrumors 6502a

    adnoh

    Joined:
    Nov 14, 2010
    #8
    i went with a crucial 4gb kit and no problems yet
     
  9. AppleScruff1 macrumors G3

    AppleScruff1

    Joined:
    Feb 10, 2011
    #9
    Yes. Or have someone else open it up and install it for you.
     
  10. kowalabearhugs macrumors newbie

    kowalabearhugs

    Joined:
    Mar 9, 2011
    #10
  11. DaKyd55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jul 3, 2010
    #11
    thanks guys! how much RAM would you suggest. i'll soon be taking a class on iphone programming, i sometimes run windows with bootcamp or parallels. right now i have 2gb of ram and i was thinking about 4,5, or 6. to get 5 i could keep one of the 1gb in and replace the other with a 4gb which may be easiest.
     
  12. kowalabearhugs macrumors newbie

    kowalabearhugs

    Joined:
    Mar 9, 2011
    #12
    If you're multitasking in Parallels, I would suggest just replacing all your memory with a 2 x 4GB kit; Something from the link that @Cantisama provided. Otherwise, just get a single 4GB stick and do the 5GB thing.
     
  13. DaKyd55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jul 3, 2010
    #13
    so theres no problem if i have 1gb in one slot and 4 in the other right
     
  14. FuNGi macrumors 65816

    FuNGi

    Joined:
    Feb 26, 2010
    Location:
    California
    #14
    Read the sticky on mac RAM at the top of this forum.

    Paired RAM is better, performance wise, but more is always better than less. RAM is cheap. I just upgraded my 2008 unibody MBP5,1 to 8GB of RAM from 4. I would never want to go below 4. Sometimes you want to have 16 programs running while editing photo's :cool:.
     
  15. DaKyd55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jul 3, 2010
    #15
    so would you say i should get 2 2gb modules or 1 4gb (which would make 5 with the one i already have but would be uneven)???
     
  16. adnoh macrumors 6502a

    adnoh

    Joined:
    Nov 14, 2010
    #16
    +1
     
  17. DaKyd55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jul 3, 2010
    #17
    im gna get crucial but can u answe the question above ur post?
     
  18. /user/me macrumors 6502

    Joined:
    Feb 28, 2011
    #18
    to make it run the most efficently, you should have matched sticks..
     
  19. DaKyd55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jul 3, 2010
    #19
    so 2 and 2 or 4 and 1???

    again, 4 and 1 has more ram but is not equal so which would work better
     
  20. /user/me macrumors 6502

    Joined:
    Feb 28, 2011
    #20
    2 and 2.
     
  21. sydenham macrumors regular

    Joined:
    Dec 23, 2010
    #21
    Keep the 1gb and just get 1 4gb, that way you can buy another 4gb in a few months, when you want Parallels to operate at its fullest potential. Thats the best way forward.
     
  22. DaKyd55 thread starter macrumors member

    Joined:
    Jul 3, 2010
    #22
    ive stopped using parallels, but i need the RAM for running multiple adobe applications
     
  23. infidel69 macrumors regular

    Joined:
    Feb 25, 2011
    #23
    Get whatever is cheapest. Until recently DDR3 was for the most part all the same.
     
  24. drambuie macrumors 6502a

    Joined:
    Feb 16, 2010
    #24
    I just upgraded my 2.8GHz i7 15" MBP RAM to 8GB. I used a Kingston kit #
    KTA-MB1066K2/8G, guaranteed Apple equivalent. This RAM kit uses hynix chips and the original RAM also used hynix chips. What's more interesting is that the original RAM was manufacturer 0x0198, and the Kingston upgrade is also manufacturer 0x0198, which should be the case since both use hynix chips. The package does indicate that the modules are HYN VS06129, so that's something to check for.
     

Share This Page