Help me please

Discussion in 'PowerPC Macs' started by shaun21gb, Sep 30, 2014.

  1. shaun21gb macrumors member

    shaun21gb

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Location:
    sydney NSW
    #1
    Hi guys,

    Can any body help me please before I take the biggest hammer I can find and kill my Power mac g4.
    All of a sudden it is asking me for a admin password and will not let me log in, but I have no idea why???
    Is there away of getting passed this log in problem?????
    I don't have any disc's so cant do a reinstall of op's and all I have done is carried out updates.
    Can any body help me please.
     
  2. tampasteve macrumors 6502

    #2
    What version OS X did you have and what were you trying to upgrade to? Were you just doing a update within the same version or going to a newer OS X version entirely?

    Here are some directions from Apple that should help: http://support.apple.com/kb/HT1274
     
  3. shaun21gb thread starter macrumors member

    shaun21gb

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Location:
    sydney NSW
    #3
    Hi tampersteve,

    I was just doing normal update and every thing looked ok.
    no problems doing update's and all seemed great , so I turned the mac off after doing updates as it told me to restart to complete update's.

    After doing this the apple logo comes on screen and then it asks me for a user name and password??? I have never used a password or user name on my mac.

    Ok I have only had this mac for about three weeks as I bought it off gumtree.

    Is there away I can rest any passwords on the system?? please remember I can not get into any other screen than the log in screen.

    Thanks for your time and help
    shaun
     
  4. MrPilot macrumors 6502

    Joined:
    Apr 30, 2013
    #4
    Something tells me you might have bigger problems than the password on your g4
     
  5. jbarley macrumors 68030

    jbarley

    Joined:
    Jul 1, 2006
    Location:
    Vancouver Island
    #5
    Try this, and let us know the results.
    ----------------------------------
    Hold "cmd s" while you boot
    Release when you see text on the screen
    After text stops, type the following commands one at a time and press return button once after each line.

    /sbin/mount -uaw
    rm /var/db/.applesetupdone
    reboot

    Follow screen instructions to create a new admin account.
    Change password in original account.
    ------------------------------------
    Also here is some more info on changing your password.
     
  6. JohnnyH1012 macrumors member

    Joined:
    Jul 12, 2014
    Location:
    New Jersey, USA
    #6
    Its unfortunate PowerMacs do not have a recovery partition like the ones newer macs do.
     
  7. shaun21gb thread starter macrumors member

    shaun21gb

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Location:
    sydney NSW
    #7
    Hi guys,

    First of all thank you all for the help so far.:)

    I have tried the cmd/ s one and followed it to the letter. and the dam thing is still asking me for user name and password .

    I have called the guy I bought it from and he has no idea of what the user or password was.

    how can I get it to boot from the cd so if all else fails I can try reinstall osx.

    Any ideas please ???

    The big hammer is getting closer. Ha Ha
     
  8. jbarley macrumors 68030

    jbarley

    Joined:
    Jul 1, 2006
    Location:
    Vancouver Island
    #8
    You would normally boot with the CD in while pressing the "C" key, but now I'm confused because you initially mentioned that you had no discs.
     
  9. shaun21gb thread starter macrumors member

    shaun21gb

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Location:
    sydney NSW
    #9
    Hi there,

    Yes that is correct I don't have any disk's yet but I am in the process of buying one off eBay.

    And the guy only lives about 25 minutes from me, so I think that might be the best route.
    Do a complete clean install??

    What do you think about that idea???
     
  10. jrsx macrumors 65816

    jrsx

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Location:
    Tacoma, Washington
    #10
    A clean install would be the best idea. :)
     
  11. Anonymous Freak macrumors 601

    Anonymous Freak

    Joined:
    Dec 12, 2002
    Location:
    Cascadia
    #11
    If you have the seller's name - try his/her name, with no password.

    So if you bought it from "John Doe", try a user name of "John Doe" (and if that fails, "johndoe",) and just hit enter when it asks for the password.

    Lots of OS X users just left the password blank, and freak out when asked for a password - when just hitting "Enter" or clicking "OK" work.
     
  12. shaun21gb thread starter macrumors member

    shaun21gb

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Location:
    sydney NSW
    #12
    Hi guys,

    First of all thanks to all who gave me guidance with my G4 problem.

    I went to Smithfield this afternoon and bought os x tiger 10.4 disc. from a nice bloke called john.

    He also gave me a complete G3 for free, nice clean condition.
    CD drive , 80 gb hard drive, 1gb memory and a original apple monitor complete with stand.
    Now that was a very nice gift if I say so my self, plug it all in and pressed the on button and away she went. working good.

    Right here we go clean install on my G4.

    I will let you know how I get on tomorrow .
    Thanks again for all the help.
     
  13. shaun21gb thread starter macrumors member

    shaun21gb

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Location:
    sydney NSW
    #13
    Hi guys, just wanted to let you know how im getting on with my G4 .

    Carried out the install of os x 10.4 all good mac is humming away you get the bong at start up.

    So yes all good so far, just starting to find my way round this G4.

    So once again guys thanks for the help and guidance with my G4, and you will be glad to know my big hammer has been put away now.

    Thanks again.
    shaun21gb
     
  14. shaun21gb thread starter macrumors member

    shaun21gb

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Location:
    sydney NSW
    #14
    Question

    Hello All,

    I have a question for you regarding my G4 as you know I installed tiger 10,4 11 last night.( Good no problems)

    And today a friend of mine asked me if I want to buy a brand new unopened os x snow leopard version 10.6.3 will my G4 run it ok .

    Sorry to ask all these questions but im still learning about all this stuff.

    Any thanks for your time.
    shaun
     
  15. n0cus macrumors 6502

    Joined:
    Jul 16, 2012
    #15
    Absolutely not! Mac OS X Snow Leopard only supports Intel Macs. Leopard was the last version to support PowerPC Macs like the G4.
     
  16. shaun21gb thread starter macrumors member

    shaun21gb

    Joined:
    Sep 30, 2014
    Location:
    sydney NSW
    #16
    ok Thanks for letting me know before i wasted my money.
    regards shaun
     

Share This Page